[22-12-2017] Ην. Βασίλειο: Έρευνες έδειξαν ότι η κλωνοποίηση δεν προκάλεσε πρόωρη γήρανση στη Ντόλι

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα οι φόβοι ότι η κλωνοποίηση προκάλεσε στη Ντόλι το πρόβατο πρώιμη οστεοαρθρίτιδα είναι αβάσιμοι.

Η δημιουργία της Ντόλι, του πρώτου θηλαστικού που κλωνοποιήθηκε από ένα ενήλικο κύτταρο, παραμένει αμφιλεγόμενη 21 χρόνια μετά τη γέννηση της.Ο θάνατος της σε ηλικία σχεδόν 6 ετών, δηλαδή ένα χρόνο αφού εμφάνισε την οστεοαρθρίτιδα, θεωρείται ότι αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο ότι τα κλωνοποιημένα ζώα γερνούν πρόωρα σε σύκγριση με τα ζώα που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο. Σήμερα, οι επιστήμονες στα Πανεπιστήμια του Νόττινχαμ, της Γλασκώβης και του Μπρίστολ και στο Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας στο Εδιμβούργο όπου το σώμα της Ντόλι έχει μεταφερθεί, έδειξαν ότι τα κλωνοποιημένα πρόβατα, συμπεριλαμβανομένης και της Ντόλι, φαίνεται να γερνούν με τον ίδιο ρυθμό που γερνούν και τα μη κλωνοποιημένα ζώα.

Αφού μελέτησαν τα πρόβατα που κλωνοποιήθηκαν από τα ίδια κύτταρα με τη Ντόλη και διαπίστωσαν σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο NatureCommunications το 2016 ότι γερνούν φυσιολογικά, η ομάδα θέλησε να καταλάβει γιατί η Ντόλη γέρασε διαφορετικά.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Καθηγητής KevinSinclair στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ είπε ότι: «Οι ανακαλύψεις μας το περασμένο έτος φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις αρχικές μας ανησυχίες γύρω από τη φύση και την έκταση της οστεοαρθρίτιδας στη Ντόλι, η οποία θεωρήθηκε ότι είχε γεράσει πρόωρα. Φυσικά, καμία επίσημη και συνολική αξιολόγηση της οστεοαρθρίτιδας της Ντόλι δεν έγινε ποτέ. Εμείς παρ’όλα αυτά το θεωρήσαμε αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα».

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές πήραν ακτινογραφίες του σκελετού της Ντόλι, της φυσικώς συλληφθείσης κόρης της, Bonnie και των Megan και Morag, δύο προβάτων που γεννήθηκαν τη χρονιά πριν γεννηθεί η Ντόλι και ήταν τα πρώτα ζώα που κλωνοποιήθηκαν επιτυχώς από διαφοροποιημένα κύτταρα. Τρεις κτηνίατροι χειρούργοι έλεγξαν κάθε σκελετό για την παρουσία και σοβαρότητα της οστεοαρθρίτιδας. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκείνα των προβάτων που κλωνοποιήθηκαν με τα ίδια κύτταρα της Ντόλι και με αυτά των φυσικώς συλληφθέντων προβάτων.

Η Καθηγήτρια SandraCorr στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, συγγραφέας της μελέτης είπε: «Εμείς βρήκαμε ότι η επικράτηση και η κατανομή της οστεοαρθρίτιδας που παρατηρήθηκε σε πρόβατα που είχαν συλληφθεί με φυσικό τρόπο ήταν παρόμοια με εκείνη στα υγιή ηλικιωμένα κλωνοποιημένα πρόβατα. Επομένως, συμπεραίνουμε ότι οι αρχικές μας ανηχυχίες ότι η κλωνοποίηση προκάλεσε πρόωρη οστεοαρθρίτιδα στη Ντόλι ήταν αβάσιμες».

 

Πηγή: BioNews

Γεωργία Θεοδωρακάκου - Stagiaire

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

 Ιατρικός Τουρισμός

Γνώμη

Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates