[19-12-2017] Κίνα: Πειραματική μεταμόσχευση κεφαλής

Ο αντισυμβατικός Ιταλός νευροχειρούργος Sergio Canavero ισχυρίστηκε σε μία συνέντευξη τύπου στη Βιέννη ότι μία ομάδα από το πανεπιστήμιο Harbin Medical με επικεφαλής τον Δρ. Ren Xiaoping πραγματοποίησε για πρώτη φορά στον κόσμο πειραματική μεταμόσχευση κεφαλής.

Μετά από μία επέμβαση που διήρκησε 18 ώρες, οι χειρούργοι κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν ένα κεφάλι σε ένα πτώμα. Ο Δρ. Canavero είπε ότι η κινεζική ομάδα θα χρησιμοποιήσει σύντομα αυτήν την εμπειρία για να προχωρήσει σε έναν εν ζωή άνθρωπο που είναι παράλυτος από το κεφάλι και κάτω.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με μεγάλο σκεπτικισμό από τους άλλους επιστήμονες. Ο Δρ. Dean Burnett έγραψε στο Guardian: «Εάν κάποιος κάνει μεγάλες επιστημονικές δηλώσεις αλλά δεν έχει παράσχει αδιάσειστες αποδείξεις για αυτές, ακόμα και αν έχει συμμετάσχει σε μια ομιλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης TED (Technology, Entertainment, Design), θα πρέπει να σημαίνει ο κώδωνας του κινδύνου». Περαιτέρω, μία συζήτηση διεξήχθη στην ειδική έκδοση στο τελευταίο τεύχος του AJOB Neuroscience όπου Βιοηθικολόγοι επιτέθηκαν στα σχέδια των Canavero  και  Ren, χαρακτηρίζοντας τα ως ανέφικτα και ανήθικα. Μάλιστα, ο Paul Root Wolfe έγραψε ότι «ενώ μία μεταμόσχευση κεφαλής θα ήταν θεωρητικά εφικτή, οι προσπάθειες των Ren και Canavero να βιαστούν να εφαρμόσουν αυτή την πρωτογενή τεχνολογία σε ένα πρώτο πείραμα σε άνθρωπο είναι ηθικά αδικαιολόγητη και ανεύθυνη».

Αλλά το πιο ενδιαφέρον σημείο της υπόθεσης είναι ο τρόπος που υπερασπίζονται οι Canavero και Ren το σχέδιο τους, το οποίο καλούν «Παράδεισο». Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν έντονα ότι είναι κάτι εφικτό επισημαίνοντας συγχρόνως τρείς υποσχόμενες χρήσεις αυτού: την επέκταση της ζωής, την αλλαγή φύλου και τις αισθητικές επεμβάσεις στο σώμα. Μάλιστα, υπαινίσσονται ότι έχουν λάβει πολλά μηνύματα από απελπισμένους διαφυλικούς που ενδιαφέρονται για μεταμόσχευση κεφαλής. Προς υποστήριξη του σχεδίου τους αναφέρουν ότι: «Φανταστείτε τους γονείς ενός εγκεφαλικά νεκρού δότη σώματος που βασανιστήκαν λόγω της θλίψης και της απόγνωσης για την απώλεια τους αλλά όταν το νέο όν, στο οποίο θα έχει γίνει η μεταμόσχευση κεφαλής, αποκτήσει απογόνους, αυτοί θα είναι στην πραγματικότητα απόγονοι των γονέων του δωρητή».

Οι δύο επιστήμονες είναι ιδιαίτερα προκλητικοί, απορρίπτοντας την βιοηθική και τους βιοηθικολόγους: «η βιοηθική είναι μία απλή άποψη, περισσότερο ή λιγότερο (μη)ενημερωμένη, μερικές φορές επηρεασμένη από μία βαριά πολιτική γραμμή η οποία εξαρτάται από υποτιθέμενες «αρχές» που αντιμετωπίζονται από αυτή ως «πυλώνες» στην παρούσα συζήτηση». Μάλιστα, αντί να τροποποιήσουν τις φιλοδοξίες τους ενόψει της ομόφωνης κριτικής, αποκαλύπτουν ότι ο Canavero κάνει ακόμα πιο τολμηρά σχέδια, ετοιμάζοντας τη μεταμόσχευση εγκεφάλου. Το όνομα αυτού του σχεδίου είναι  ….«ΓΕΝΝΑΙΟΣ».

 

Πηγή: BioEdge

Γεωργία Θεοδωρακάκου - Stagiaire ΕΕΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το πέμπτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 1

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates