[14-12-2017] ΗΠΑ: Εγκεφαλικό εμφύτευμα για την καλυτέρευση της μνήμης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνα καταφέρνουν να αυξήσουν ως 30% την ικανότητα μνήμης των εθελοντών χάρη σε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν αυτή την «παγκόσμια καινοτομία» κατά την ετήσια σύνοδο της Κοινότητας για τη Νευροεπιστήμη που έλαβε μέρος στην Ουάσινγκτον, 11 με 15 Νοεμβρίου 2017.

Η έρευνα που διήρκεσε 3 χρόνια, αφορά 20 εθελοντές που πάσχουν από επιληψία και έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ηλεκτρόδια που στοχεύουν στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εκμάθηση και τη μνήμη.

Σε μια πρώτη φάση της έρευνας, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διεγερμένη εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω ασκήσεων ενθύμησης, χωρίς εξωτερική ηλεκτρική διέγερση. Προβάλλοντας εγγραφές, μπόρεσαν να δουλέψουν σε συγκεκριμένους τομείς του εγκεφάλου που ήταν ενεργοποιημένοι. Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές εφήρμοσαν «μικρά ηλεκτρικά σοκ στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου» μέσω εμφυτευμάτων που είχαν τοποθετηθεί σε αυτή τη ζώνη. Αυτά τα σήματα ήταν «τα ίδια με τα φυσικά σήματα που λαμβάνουμε όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι». Το εμφύτευμα προβαίνει έτσι σε «ενδυνάμωση της εργασίας φυσικής ενθυμήσεως».

Ο καθηγητής Dong Song, επικεφαλής των ερευνών, διαπίστωσε μια καλυτέρευση της βραχύχρονης μνήμης κατά 15% και της εργασιακής μνήμης κατά 25%: «Γράφουμε το νευρολογικό κώδικα για την καλυτέρευση της λειτουργίας της μνήμης, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν», ανακοίνωσε. Σχετικά με το αν ο μηχανισμός θα μπορούσε να «βοηθήσει στη μάχη κατά της νόσου του  Alzheimer», δηλώνει πίστη στην πρόοδο του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για τη «Βελτίωση χαρακτηριστικών του ανθρώπου» και την «επίδραση στην πνευματική και ψυχική κατάσταση», αξίζει να λάβουμε υπόψη τρεις παραμέτρους: α) την ασφάλεια των επεμβάσεων στην περιοχή των λειτουργιών της μνήμης, β) την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των διανοητικών και ψυχικών λειτουργιών και, γ) την προοπτική ίσης πρόσβασης σε μέσα βελτίωσης αυτού του είδους.

Επιπλέον, η ενίσχυση διανοητικών ικανοτήτων και μάλιστα μέσω τέτοιων παρεμβάσεων μπορεί να αποβεί αρνητική και ίσως ανεπανόρθωτη για άλλες διανοητικές ικανότητες ή ψυχικές λειτουργίες εξίσου σημαντικές, εφόσον όλες είναι αλληλένδετες μεταξύ τους.

 

Πηγή: Gènéthique

Σωτήριο Τσίγγανας - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το πέμπτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 1

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates