[12-12-2017] ΗΠΑ: Οι biohackers, τεχνίτες του ίδιου του DNA τους

Ο Αμερικάνος Tristan Roberts εφήρμοσε μόνος του μια γενετική πειραματική θεραπεία και κοινοποίησε την εμπειρία του στο facebook.

Στη διαδικασία αυτή τον συνόδευσε ο Aaron Traywick, διευθυντής της εταιρίας «Βιοϊατρική Καταγωγή» και από άγνωστους ακόμα ερευνητές. Ο Tristan και ο Aaron αποτελούν μέλη της αναπτυσσόμενης κοινότητας των biohackers, του κινήματος «κάντο μόνος σου» στη βιολογία, την γενετική και ιατρική επιστήμη.

Ενώθηκαν για να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν από κοινού διάφορες μεθόδους, υποστηριζόμενοι σήμερα από την ευκολία πρόσβασης σε γενετικά εργαλεία διαθέσιμα στο Internet, όπως είναι το CRISPR. Οραματίζονται να εισάγουν στην αγορά θεραπείες πιο γρήγορα και πιο φθηνά από αυτές των υγειονομικών αρχών που σύμφωνα με τους ίδιους παρεμποδίζονται από τους κανόνες και τις «ανησυχίες» κερδοφορίας.

«Ο Tristan έχει κάθε δικαίωμα να προβαίνει σε αυτό-πειραματισμούς με κάθε μέθοδο που κρίνει ο ίδιος ιατρικά κατάλληλη, πρόκειται για το ίδιο του το σώμα» δηλώνει ο Aaron Traywick. Ωστόσο, αυτοί οι πειραματισμοί έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, «είναι ένα ντελίριο» διαβάζουμε στην απευθείας μετάδοση του Tristan Roberts. Δεν είναι εξάλλου ο μόνος που επιχείρησε κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον άλλα τρία άτομα έχουν επιχειρήσει δημοσίως να μεταβάλλουν τα γονίδιά τους, με σκοπό να αναστείλουν τον κυτταρικό θάνατο ή να τονώσουν τη μυϊκή αύξηση. Για τον Tristan, στόχος είναι η θεραπεία του HIV. Διαγνώσθηκε οροθετικός πριν έξι χρόνια και είναι μόλις δύο χρόνια που σταμάτησε την αντιρετροϊκή αγωγή. Το πείραμα που επιχείρησε συνίσταται σε ενέσιμη αγωγή φαρμάκου που περιέχει χιλιάδες πλασμίδια, κομμάτια DNA σε μορφή κρίκων που προάγουν την παραγωγή αντισωμάτων N6. Τα αντισώματα αυτά εξουδετερώνουν κατά 98% τον ιό HIV σύμφωνα με invitro πειράματα. Ωστόσο, χορηγούμενων μόνο των εν λόγω αντισωμάτων, ο ιός μπορεί να αναπτύξει μια ανθεκτικότητα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Tristan αντιμετώπισε δερματικές αντιδράσεις, κόπωση, πυρετό, απώλεια όρεξης, γαστρεντερικές διαταραχές, χωρίς να υπάρχει πιθανότητα απόδοσης απευθείας στα πλασμίδια. Αυτά τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μετά το πέρας κάποιων ημερών. Προέβη στη συνέχεια σε αιμοληψία για μέτρηση του ιικού φορτίου, για να διαπιστώσει την απόδοση της θεραπείας. Με νέα απευθείας σύνδεση, ο Tristan δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, καθώς δεν διαπίστωσε την παραμικρή επίδραση της αγωγής. Ο Aaron Traywick δήλωσε: «Τουλάχιστον δεν σε σκοτώσαμε». O Tristan σχεδιάζει να επιχειρήσει μια μεγαλύτερη πρόσληψη πλασμιδίων μέσα στο Δεκέμβρη.

Πολλοί επιστήμονες της βιοηθικής υποστηρίζουν ότι όσοι προβαίνουν σε πειραματισμό με τέτοιες θεραπείες, έχουν άγνοια του κινδύνου για τον οποίο αναλαμβάνουν την ευθύνη και αβέβαια αποτελέσματα.

Εν συνεχεία αυτού του γεγονότος, ο FDΑ (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) αντέδρασε και υπενθύμισε ότι η πώληση γενετικών θεραπειών είχε απαγορευτεί από το νόμο. Το παράδειγμα αυτό αποτέλεσε αφορμή για την ανάδειξη της επικινδυνότητας τέτοιων θεραπειών και της δημοσίευσής τους, καθώς μπορούν να επηρεάσουν ευάλωτα άτομα. Ο αυτό-πειραματισμός δεν μπορεί να απαγορευθεί, αλλά ο FDΑ θα μπορούσε να προβεί σε αυστηροποίηση του κανονισμού του που αφορά την πώληση και την προμήθεια των «γενετικών θεραπειών».

 

Πηγή: Gènéthique

Σωτήριος Τσίγγανας – Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το πέμπτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 1

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates