[23-11-2017] Γερμανία: Νομιμοποίηση ενός «τρίτου φύλου»;

Η ομοσπονδιακή γερμανική δικαιοσύνη «απαίτησε» την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου τη νομιμοποίηση της «εγγραφής ενός “άλλου” φύλου πέραν του αρσενικού και του θηλυκού στα πιστοποιητικά γεννήσεως», προτείνοντας για παράδειγμα τον όρο «ενδιάμεσο» ή «διάφορο».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να «ψηφίσει ένα νόμο στο πνεύμα αυτής της ιδέας πριν το τέλος του 2018».

Από το 2013, είναι πιθανό στη Γερμανία να μην συμπληρώνει κανείς το σχετικό με το φύλο πεδίο και να το αφήνει κενό. Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δύναται να συμπληρώσει αυτή την ένδειξη αργότερα ή να την αφήσει κενή. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2016, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αρνήθηκε σε ένα διεμφυλικό πρόσωπο γεννημένο το 1989 την αναγνώριση της ιδιαίτερης ιατρικής του κατάστασης με το πρόσχημα ότι «δεν ήταν νόμιμο» και το πρόσωπο αυτό ήταν εγγραμμένο με «θηλυκό γένος».

Υποστηριζόμενο από έναν οργανισμό στήριξης του τρίτου φύλου, το άτομο αυτό άσκησε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσκομίζοντας στο δικαστή τις χρωμοσωμικές του αναλύσεις που αποδεικνύουν ότι δεν είναι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα.

Αν οι βουλευτές νομιμοποιήσουν την ύπαρξη μιας τέτοιας κατάστασης, η Γερμανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει «ένα τρίτο φύλο». Τον τελευταίο Μάιο, η Γαλλία απέρριψε την ένδειξη «ουδέτερο φύλο» αγνοώντας την αίτηση ενός ατόμου που γεννήθηκε χωρίς πέος ούτε κόλπο.

 

Πηγή: Gènéthique

Σωτήριος Τσίγγανας - Stagiaire ΕΕΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

 Ιατρικός Τουρισμός

Γνώμη

Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates