[21-11-2017] Μέκονγκ: Οξύνεται η ανθεκτικότητα στα φάρμακα της ελονοσίας

Οι φόβοι των επιστημόνων που μελετούν την ελονοσία απέβησαν μοιραίοι με την ανακάλυψη ενός παράσιτου της ελονοσίας να είναι ανθεκτικό ακόμα και στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης με συνδυαστική θεραπεία αρτεμισίνης, στο γεωγραφικό τόξο που εκτείνεται από τη δυτική Καμπότζη, μέσω της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης, έως και το νότιο Λάος, περιοχές του Μεγάλου Μέκονγκ.

Ας σημειωθεί πως λόγω του ότι η αρτεμισίνη ως φάρμακο κρίθηκε το 2006 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως ακατάλληλη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας ως μοναδικό φάρμακο θεραπευτικής αγωγής, από τότε κι έπειτα ζητήθηκε από τον ΠΟΥ να χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Αιτία αυτού αποτέλεσε η διαπίστωση πως το παράσιτο P. falciparum είχε αρχίσει να αναπτύσσει αντοχή στην αρτεμισίνη. Έτσι, μέχρι σήμερα χορηγούνται δραστικότερα ημισυνθετικά παράγωγά της σε συνδυασμό με άλλα ανθελονοσιακά φάρμακα, όπως το Artesunate και το Artemether, αντικαθιστώντας την.

Το πρόβλημα λοιπόν που ήταν έντονο στην ευρύτερη περιοχή της Καμπότζης με την Ταϊλάνδη αντιμετωπιζόταν αρχικά με αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Με την αλλαγή όμως της κατάστασης το πρόβλημα επεκτάθηκε και στο νότιο Βιετνάμ, όπου οι ήδη υφιστάμενες λύσεις αποδεικνύονται ανεπαρκείς χάρη στα ανησυχητικά υψηλά ποσοστά αποτυχίας της θεραπείας.

Πέρα όμως από το Μέκονγκ, οι ανησυχίες των ερευνητών επικεντρώνονται στην επικείμενη απειλή να φτάσει το πρόβλημα και στη γειτονική Αφρική, όπου η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων ετησίως έχει ως αιτία την ελονοσία, πράγμα που θα ήταν καταστροφικό.

Ειδικότερα, μια ομάδα ερεύνης του Mahidol Oxford Tropical Medicine Unit (αποκαλούμενο και ως ΜΟRU, Πανεπιστήμιο στην Μανγκόκ) εξέδωσε μια δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Infectious Diseases” τον προηγούμενο μήνα σχετικά με το εν λόγω αναδυόμενο ζήτημα.

Ωστόσο, στην τοποθέτησή τους παραβλέφθηκε το γεγονός ότι η περιοχή της Καμπότζης αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία στην έξαρση της ελονοσίας ήδη από  τη δεκαετία του 1980, πριν ακόμα εξαπλωθεί ακόμα στην Αφρική η ασθένεια, η οποία ασθένεια επέφερε εκατομμύρια θανάτους στην περιοχή του Μέκονγκ, ίσως λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής του θέσης επέκεινα του ομώνυμου ποταμού. Μια τέτοια δημοσίευση από ερευνητική ομάδα προκάλεσε ως είδηση την αναστάτωση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Ο ΠΟΥ μέσω εμπειρογνωμόνων απεφάνθη για την εν λόγω ταραχή που προήλθε από μια εξαγγελία κακού καταγγέλλοντας τις υπερβολές των ισχυρισμών της ομάδας. Συγκεκριμένα, ο Pedro Alonso, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Ελονοσίας του ΠΟΥ, δήλωσε πως πράγματι η αντοχή των παρασίτων στα ανθελονοσιακά φάρμακα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, τονίζοντας όμως πως «δεν πρέπει να δημιουργούμε περιττό συναγερμό».

 

Πηγή: Sciencemag.org

Μαρία - Φανουρία Παπαντωνάκη - Stagiaire ΕΕΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates