[20-11-2017] Κόσμος: Νέος όρκος του Ιπποκράτη για τους ιατρούς

Το 1948, με τη Διακήρυξη της Γενεύης ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος δημιούργησε μία σύγχρονη εκδοχή του όρκου του Ιπποκράτη. Σε αυτήν, δεν υπήρχε η επίκληση των αρχαίων θεών, αλλά αυτό διατηρήθηκε. Στη φετινή γενική συνέλευση του Συλλόγου η Διακήρυξη της Γενεύης εκσυγχρονίστηκε.  

Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή είναι η έμφαση στην αυτονομία των ασθενών. Έχει εισαχθεί μία ρήτρα στην έκδοση του 2017 που λέει: «Θα σεβαστώ την αυτονομία και την αξιοπρέπεια του ασθενούς μου».

Μία κάπως ασυνήθιστη νέα ρήτρα απαιτεί από τους ιατρούς να φροντίζουν για την υγεία τους: «Θα παρακολουθήσω τη δική μου υγεία, την ευημερία και τις ικανότητές μου για να φροντίζω με τις υψηλότερες παροχές». Επιπλέον, υπάρχει μία νέα υποχρέωση για τους ιατρούς να μοιράζονται τις γνώσεις τους προς όφελος των ασθενών τους και για την πρόοδο της υγειονομικής περίθαλψης και να διατηρείται μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης (WMA) Dr. Yoshitake Yokokura δήλωσε: «Η ζωή των ιατρών σήμερα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που ήταν το 1948 όταν εγκρίθηκε η αρχική Διακήρυξη της Γενεύης. Από τότε, η Διακήρυξη έχει καταστεί βασικό έγγραφο ιατρικής δεοντολογίας και μία σύγχρονη εκδοχή του παλαιού Ιπποκράτειου Όρκου των 2.500 χρόνων. Ελπίζουμε η Διακήρυξη που εγκρίθηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί από όλους τους ιατρούς σε όλο τον κόσμο για να ενισχύσει την αποφασιστικότητα του επαγγέλματος να διατηρήσει το υψηλότερο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς».

Δύο παραδείγματα με βάση τη σύγκριση της έκδοσης του 1948 με την έκδοση του 2017. Από πολλές απόψεις, είναι εντυπωσιακά διαφορετικές.

1948: Θα διατηρήσω τον απόλυτο σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή από τη στιγμή της σύλληψης.

2017: Θα διατηρήσω τον απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

1948: Θα διατηρήσω με όλα τα μέσα που κατέχω, την τιμή και τις ευγενείς παραδόσεις του ιατρικού επαγγέλματος. Οι συνάδελφοί μου θα είναι αδερφοί μου.

2017: Θα καλλιεργήσω την τιμή και τις ευγενείς παραδόσεις του ιατρικού επαγγέλματος.

 

Πηγή: BioEdge

Χριστίνα Νιοκαστρίτη - Stagiaire ΕΕΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates