[17-11-2017] Σαουδική Αραβία: Δόθηκε υπηκοότητα σε ρομπότ

Ο Δρ. David Hanson, ιδρυτής της εταιρίας Hanson Robotics, δημιούργησε το 2015 ένα ρομπότ το οποίο ονόμασε Σοφία. Η Σοφία είναι το πιο ανεπτυγμένο ρομπότ της εταιρίας και είναι γνωστή για την ανθρώπινη εμφάνιση της, την πολύ υψηλή τεχνητή νοημοσύνη της και για την ικανότητα εκδήλωσης συναισθημάτων.

Στόχος του Hanson ήταν να φτιάξει ένα ρομπότ που καταλαβαίνει τους ανθρώπους και νοιάζεται για αυτούς και το οποίο, συνδυάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη και τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της δημιουργικότητας, της συμπόνιας και της ενσυναίσθησης, θα καταφέρει να λύσει δυσεπίλυτα ανθρώπινα προβλήματα.

Η Σοφία δημιουργήθηκε αρχικά με σκοπό να παρέχει βοήθεια στους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη προσωπικής βοήθειας και στο ευρύ κοινό σε μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά ήδη έχει δείξει τις ικανότητες της και στον επιχειρηματικό χώρο, καθώς έχει έρθει σε επαφή με εκπροσώπους διαφόρων βιομηχανιών.

Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της, η Σαουδική Αραβία παραχώρησε στη Σοφία υπηκοότητα. Στην Πρωτοβουλία για Μελλοντικές Επενδύσεις (Future Investment Initiative) -ένα τριήμερο τεχνολογικό συνέδριο που έγινε στο Ριάντ- το ρομπότ Σοφία ανέβηκε στην σκηνή και ανακοίνωσε ότι είχε μόλις γίνει ένας πολίτης του Έθνους της Μέσης Ανατολής, προσθέτοντας ότι στόχος της είναι «να ζει και να εργάζεται με τους ανθρώπους» και «να τους καταλαβαίνει και να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με αυτούς». Η απονομή της υπηκοότητας στη Σοφία έγινε προς εξυπηρέτηση του οικονομικού-επενδυτικού οράματος της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το οποίο επιδιώκεται η κατασκευή μίας πόλης του «μέλλοντος» η οποία θα αποτελέσει τον κορυφαίο επιχειρηματικό κόμβο με προηγμένες κατασκευές, βιοτεχνολογίες, μέσα ενημέρωσης κλπ.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία συγκέντρωσε κριτική και ισχυρισμούς περί υποκρισίας για την πράξη της αυτή καθώς έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία έδωσε υπηκοότητα σε ένα ρομπότ, ενώ συγχρόνως επικρίνεται τακτικά για τη θλιβερή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κακή μεταχείριση των γυναικών. «Είναι περίεργο που ένα ρομπότ έχει υπηκοότητα και η κόρη μου δεν έχει», είπε η Hadeel Shaikh, μία γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία, της οποίας το 4χρονο παιδί με έναν Λιβανέζο άνδρα δεν έχει υπηκοότητα, καθώς οι γυναίκες που παντρεύονται αλλοδαπούς δεν μπορούν να περάσουν στα παιδιά τους την υπηκοότητα.

Επίσης, η Σαουδική Αραβία απαιτεί ένα αρσενικό μέλος της οικογένειας να δίνει άδεια σε μία γυναίκα για να ταξιδέψει. «Αναρωτιέμαι εάν το ρομπότ Σοφία μπορεί να φύγει από τη Σαουδική Αραβία χωρίς τη συγατάθεση του κηδεμόνα της» σχολίασε στο Tweeter η Moudi Aljohani, μία φεμινίστρια από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Πηγές: BioEdge, Hansonrobotics, Businessinsider, Pri

Γεωργία Θεοδωρακάκου - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates