[15-11-2017] ΗΠΑ: Ο FDA εγκρίνει τη δεύτερη γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο

Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη δεύτερη στον κόσμο γονιδιακή θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου του αίματος.

Η θεραπεία αυτή, η οποία ονομάζεται “Yescarta”, προορίζεται για ενήλικους ασθενείς με λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα στους οποίους έχουν αποτύχει οι συμβατικού τύποι θεραπείες. 

Ο Επίτροπος του FDA, Scott Gottlied δήλωσε ότι: «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο στην ανάπτυξη ενός εντελώς νέου επιστημονικού παραδείγματος για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Η γονιδιακή θεραπεία έχει εξελιχθεί από μία πολλά υποσχόμενη ιδέα σε μία πρακτική λύση για θανάσιμες και δύσκολα θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου». Ο επιστημονικός ενθουσιασμός εξηγείται από το γεγονός ότι το λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα αποτελεί το πιο γνωστό είδος των μη-Hodgkins λεμφωμάτων, το οποίο αντιπροσωπεύει το 4% των καρκίνων στις ΗΠΑ.

Η νέα γονιδιακή θεραπεία, Yescarta, είναι ένα «ζωντανό φάρμακο» φτιαγμένο από τα ανοσοποιητικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Το φάρμακο αναπτύχθηκε αρχικά στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου από μία ομάδα καθοδηγούμενη από τον Δρ. Steven Rosenberg. Η θεραπεία “Yescarta” αποκτήθηκε από την φαρμακευτική Εταιρία “Kite” το 2012, η οποία αγοράστηκε από τη μεγάλη φαρμακευτική εταιρία Gilead τον Αύγουστο.

Περεταίρω, ο FDA ανέφερε ότι στους 100 ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία Yescarta το 51% αυτών παρουσίασε πλήρη ύφεση. Όμως, όπως άλλες θεραπείες CAR-T, η θεραπεία φέρει τον κίνδυνο για απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων σε αυτών του υψηλού πυρετού, της χαμηλής πίεσης, της πνευμονικής συμφόρησης και των νευρολογικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα ο FDA να απαιτεί από τα νοσοκομεία και τις κλινικές να έχουν ειδική πιστοποίηση που εγκρίνει τη θεραπεία.

Τέλος, η Δρ. Michaela Almgren, καθηγήτρια στο Κολλέγιο της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, αναφέρει ότι: «Πιστεύω ότι αυτή η θεραπευτική προσέγγιση φέρνει ελπίδες σε πολλούς ασθενείς, αλλά ένα πράγμα που σκέφτονται είναι το κόστος της». Και αυτό γιατί η Gilead έχει τιμολογήσει τη θεραπεία σε 373.000 $ για μία εφάπαξ δόση.

 

Πηγή: BioNews

Γεωργία Θεοδωρακάκου- Stagiaire ΕΕΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates