[09-11-2017] ΗΠΑ: Η Επιτροπή Lancet ζητά τη μεταρρύθμιση των πειραματικών κυτταρικών θεραπειών

Η φήμη της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα υπονομεύεται από «ασυνείδητες» κλινικές που προσφέρουν μη αποδεδειγμένες θεραπείες, αναφέρει μια έκθεση που δημοσιεύθηκεαπό την Επιτροπή Lancet για τα βλαστοκύτταρα και την αναγεννητική ιατρική.

Η Επιτροπή συγκέντρωσε κορυφαίους επιστήμονες για να επανεξετάσουν την πρόοδο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας αυτός.

«Η αναγεννητική ιατρική προσφέρει δυνατότητες αναμόρφωσης της μελλοντικής περίθαλψης των ασθενών. Αλλά αυτές οι δυνατότητες θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από έρευνες χαμηλής ποιότητας και από την απώλεια δημόσιας εμπιστοσύνης στην επιστήμη των βλαστικών κυττάρων», σχολίασε ο αρχισυντάκτης του Lancet, Δρ. Richard Horton.

Κατά μία έννοια, το πεδίο έχει πέσει θύμα της δικής του δημοσιότητας. «Ο ενθουσιασμός για πιθανές θεραπείες ανίατων ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Πάρκινσον, που έχει διογκωθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει οδηγήσει τους απελπισμένους ασθενείς και τις οικογένειες τους στις -διαρκώς πολλαπλασιαζόμενες- κακώς οργανωμένες κλινικές, οι οποίες εμπορεύονται, συχνά σε υψηλές τιμές,  μη δοκιμασμένες και ενδεχομένως αναποτελεσματικές θεραπείες», όπως αναφέρει η έκθεση. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ “Food and Drug Administration” ανακοίνωσε ότι θα λάβει αυστηρότερη στάση απέναντι στις αμερικάνικες κλινικές που προσφέρουν αυτές τις θεραπείες.

Φυσικά, οι θεραπείες των βλαστικών κυττάρων έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές σε πολλές διαταραχές του δέρματος και του αίματος. Ωστόσο, η πρόοδος ήταν σημαντικά βραδύτερη σε άλλους ιστούς. Ο καθηγητής Giulio Cosso, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής, εξήγησε ότι σε άλλα όργανα ο «καθορισμός» των κυττάρων δεν αρκεί.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι «οι νέες θεραπείες εκθέτουν τους ασθενείς σε κινδύνους, μερικοί από τους οποίους είναι δύσκολο να προβλεφθούν ακόμη και με σημαντικές προφυλάξεις» και ότι η χρήση τους στον άνθρωπο χρειάζεται σωστό χειρισμό. Για τους λόγους αυτούς, οι συστάσεις της Επιτροπής σχετικά με τις  πειραματικές κυτταρικές θεραπείες  στρέφονται κυρίως σε προσκλήσεις για βελτίωση σε τέσσερις τομείς: στην επιστήμη, στα μοντέλα χρηματοδότησης, στο χειρισμό τους και στις δημόσιες δεσμεύσεις.

 

Πηγή: BioNews

Γεωργία Θεοδωρακάκου Stagiaire ΕΕΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

 Ιατρικός Τουρισμός

Γνώμη

Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates