[11-04-2013] Κόσμος: Το Facebook αλλάζει την επιστήμη και τη δημόσια υγεία

Το Facebook έχει ενσωματώσει πολλές εφαρμογές στα εννέα χρόνια λειτουργίας του. Τώρα έχει αρχίσει να φαίνεται πως μπορεί το Facebook να επηρεάσει την επιστήμη και τη δημόσια υγεία. Η λογική πίσω από αυτό είναι απλή: Όλοι στο Facebook, όλα τα 1 δισεκατομμύριο και πλέον μέλη, κάποτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα αρρωστήσουν.

Και, μπορεί κάποιοι να μοιράζονται την εμπειρία τους ή να ζητήσουν συμβουλές από τους φίλους τους. Επαγγελματίες υγείας μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με εμβόλια, την πορεία επιδημιών και την προληπτική φροντίδα. Το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να επηρεάσει επίσης το πώς και πότε ανταποκρίνονται οι άνθρωποι στις ασθένειες.

Τον περασμένο Μάιο, για παράδειγμα, το Facebook έβαλε μέσα στη λίστα με τα "Life Event" του, το αν κάποιος έκανε εγγραφή για να γίνει δωρητής οργάνων. Περίπου 6.000 άνθρωποι από 22 πολιτείες εγγράφηκαν την πρώτη ημέρα μετά την ανακοίνωση. Στη λίστα με τα "Life Event" έχουν προστεθεί και άλλα θέματα σχετικά με την υγεία όπως το να χάσει κάποιος βάρος, το να βγάλει τα σιδεράκια του ή το να ξεπεράσει μία ασθένεια. Για να γίνει η χρήση των δεδομένων προϋποθέτει, βέβαια, ότι αυτά θα είναι αξιόπιστα, ότι το Facebook θα συνεργαστεί με επιστήμονες, και ότι οι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες για την υγεία τους στο Facebook ή άλλα τρίτα μέρη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα τους.

Οι γιατροί, που κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα ήθελαν να χρησιμοποιούν το Facebook ως έναν κόμβο επικοινωνίας με τους ασθενείς τους, φαίνεται ότι ως επί το πλείστον δεν χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να αλληλεπιδρούν με τους ασθενείς, λόγω ανησυχιών σχετικά με τον επαγγελματισμό και νομικές υποχρεώσεις λόγω της εμπιστευτικότητας.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Facebook, ιδίως ως ερευνητικό εργαλείο. Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 400 επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αναφέρονται στο Facebook. Αυτός ο αριθμός δεν είναι πολύ μεγάλος αλλά φαίνεται ότι κάθε χρόνο αυξάνεται. Μερικές από αυτές τις μελέτες προσπαθούν να δείξουν αν θα μπορούσε η συγκεκριμένη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης να λειτουργήσει ως ένα έγκυρο εργαλείο διδασκαλίας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Πηγή: Wired

Κωνσταντία Λόγα - Stagiaire EEB
 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates