[06-11-2017] Καναδάς: Εννέα στους δέκα θεραπευτές του Κεμπέκ στηρίζουν την ευθανασία για τους ασθενείς με άνοια

Μία νέα μελέτη δείχνει ότι εννέα στους δέκα θεραπευτές του Κεμπέκ θέλουν να επεκταθεί ο Νόμος για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Ευθανασία στους ασθενείς με άνοια.

Στη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε από την επιδημιολόγο Gina Bravo του Πανεπιστημίου του Sherbrooke στο Συνέδριο για την παγκόσμια ημέρα για το Alzheimer που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ, συμμετείχαν 302 θεραπευτές από όλο το Κεμπέκ και 12 οργανώσεις για το Alzheimer από το «Fédération Québécoise des Sociétés Alzheimer». Η καθηγήτρια Bravo ρώτησε τους συμμετέχοντες στην έρευνα εάν αυτοί υποστηρίζουν την ιδέα της υποβοηθούμενης ευθανασίας για τα άτομα που υποφέρουν από άνοια και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της αρρώστιας τους, που παρουσιάζουν σημάδια δυσφορίας και που έχουν γράψει μία μελλοντική οδηγία σύμφωνα με την οποία επιθυμούν την Ευθανασία.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Bravo το 91% των ερωτηθέντων υποστήριξαν την επέκταση του νόμου στους ασθενείς με άνοια καθώς το 72% των ερωτηθέντων είπαν ότι είναι υπέρ αυτού ακόμα και στην περίπτωση της έλλειψης της μελλοντικής οδηγίας από τους ασθενείς.

Μέχρι πρόσφατα, η ευθανασία δεν επιτρεπόταν στους ασθενείς που δεν μπορούσαν να εκφράσουν κατά «τρόπο ελεύθερο και ενημερωμένο» την αίτηση τους, συμπεριλαμβανομένων στην κατηγορία αυτή και των ασθενών που πάσχουν από άνοια. Τον Μάρτιο, όμως, ο Υπουργός Υγείας του Κεμπέκ, Gaétan Barrette, ανακοίνωσε ότι μία κοινοβουλευτική Επιτροπή θα εξετάσει τα οφέλη της αποδοχής της δυνατότητας να δίνουν οι ασθενείς με άνοια τη «μελλοντική συναίνεση» τους στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Ευθανασία.

Τέλος, η καθηγήτρια Bravo κατέληξε ότι ο στόχος της μελέτης δεν ήταν «να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της ευθανασίας για τους πάσχοντες από άνοια» και μάλιστα τόνισε ότι «οι δυσκολίες της εφαρμογής ενός τέτοιου νόμου (π.χ. ο νόμος που επιτρέπει την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Ευθανασία για τους ασθενείς με άνοια) δεν μπορούν να αγνοηθούν».

 

Πηγή: BioEdge

Γεωργία Θεοδωρακάκου – Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

 Ιατρικός Τουρισμός

Γνώμη

Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates