[02-11-2017] Ην. Βασίλειο: Πλεονάζοντα ανθρώπινα έμβρυα και δωρεά για έρευνα

Κάθε έμβρυο που παράγεται κατά τη διάρκεια ενός κύκλου θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιείται πρωτίστως για θεραπεία. Μετά από νέα μεταφορά εμβρύων, τα πλεονάσματα υγιών εμβρύων καταψύχονται για μελλοντική θεραπεία.

Εάν δεν χρειάζονται πλέον, λόγω της ολοκλήρωσης οικογενειακών ή άλλων λόγων, μπορούν να δωρηθούν για εγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα. Αυτά τα πλεονάζοντα έμβρυα είναι μία εξαιρετικά πολύτιμη και μοναδική πηγή.

Στην κλινική Bourn Hall στο Cambridge, τα πλεονάζοντα έμβρυα κρυοσυντηρούνται στο 40-50% των φρέσκων κύκλων. Οι ασθενείς καλούνται να ενημερώσουν την κλινική σχετικά με τις επιλογές τους για αυτά τα έμβρυα. Τα ζευγάρια μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν την αποθήκευση για μελλοντική θεραπεία, να τα δωρίσουν σε άλλα ζευγάρια (με αυστηρά κριτήρια), να ζητήσουν από την κλινική να τα απορρίψει ή να τα δωρίσουν για έρευνα για ανάπτυξη πρώιμου εμβρύου.

Στο τέλος κάθε μήνα, στέλνονται κατά μέσο όρο 80–100 γράμματα σε ασθενείς, με έντυπο ετήσιας άδειας που πρέπει να υπογραφεί για να επιβεβαιώσει τις επιθυμίες των ασθενών σχετικά με τα έμβρυά τους. Ένα 10% επιλέγουν να δώσουν τα έμβρυά τους στην έρευνα. Τα πλεονάζοντα έμβρυα που προκύπτουν από αυτούς τους επιτυχείς κύκλους έχουν πολύ υψηλό ποσοστό βιωσιμότητας και είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την έρευνα.

Πολλά ζευγάρια, έχοντας ολοκληρώσει την οικογένειά τους, είναι συχνά ευγνώμονες για την ευκαιρία να μπορούν να «δώσουν κάτι πίσω». Ασθενείς που έχουν ταλαιπωρηθεί από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες ή από πρόωρες ή καθυστερημένες αποβολές, μερικές φορές επιλέγουν να διακόψουν τη θεραπεία και να δώσουν τα έμβρυα που απομένουν για έρευνα.

Κάθε έμβρυο που δίνεται για έρευνα, συμβάλλει σημαντικά στην ιατρική επιστήμη. Οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν από τις επιστημονικές μελέτες δε θα οδηγήσουν μόνο στη βελτιστοποίηση των συστημάτων καλλιέργειας ανθρώπινων εμβρύων για τη βελτίωση της θεραπείας της γονιμότητας, αλλά και στην αποφυγή αποβολής. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ανάπτυξης νέων εργαλείων έρευνας που μπορούν να οδηγήσουν σε θεραπείες για πολλές σοβαρές διαταραχές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το HFEA ως όργανο διοίκησης, διασφαλίζεται η δωρεά ανθρώπινων εμβρύων για ερευνητικά έργα που έχουν εγκριθεί και αδειοδοτηθεί μετά από πλήρη ηθική και νομική εξέταση. Με τη δυνατότητα παροχής στους ασθενείς να μπορούν να δώσουν τα πλεονάζοντα έμβρυά τους σε ερευνητικά προγράμματα επιτυγχάνεται η κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας.

Πηγή: BioNews

Χριστίνα Νιοκαστρίτη – Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ



Τι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 Έκδοση



ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείας



ΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"



H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ



H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ



Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates