[06-11-2017] Γαλλία: Αναθεώρηση της νομοθετικής ρύθμισης για την ευθανασία το 2018;

Σύμφωνα με τον οργανισμό ADMD (Association pour le droit à mourir dans la dignité, Οργανισμός για το δικαίωμα του να πεθαίνει κανείς αξιοπρεπώς), η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει να συμπεριλάβει διατάξεις για το τέλος της ζωής στον μελλοντικό της νόμο για τη βιοηθική.

Η περίπτωση της Γαλλίδας συγγραφέως  που υπέστη ευθανασία στο Βέλγιο θα αλλάξει τα δεδομένα.Η Anne Bert  χτυπημένη από τη νόσο Charcot, απεβίωσε στο Βέλγιο μετά από ευθανασία στις 2 Οκτωβρίου, όπως το επιθυμούσε, καθώς δεν κατόρθωσε να το επιτύχει στην πατρίδα της. Η Nόσος Charcot (νόσος του Σαρκό ή Λου Γκέριγκ ή νόσος του κινητικού νεύρωνα, γνωστή και ως αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση) είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια που προσβάλει τα κεντρικά νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό.

Σε λιγότερο από δύο έτη μετά το «δικαίωμα στη βαθιά καταστολή», η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την εκ νέου νομοθέτηση σχετικά με το τέλος της ζωής.
Αυτό είναι σε κάθε περίπτωση το αίσθημα του Jean-Luc Roméro, του Προέδρου του Οργανισμού, ο οποίος αποκάλυψε πως μέχρι τη γενική συνέλευση της ολομέλειας, το ευαίσθητο αυτό θέμα θα ενταχθεί στα πλαίσια των συζητήσεων για τον μελλοντικό νόμο σχετικά με τη βιοηθική.

Η Υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι το ζήτημα του τέλους της ζωής θα καλυφθεί από το νόμο για τη βιοηθική. Ο Πρόεδρος του
ADMD είναι οπαδός της αναθεώρησης του νόμου Leonetti (που καταδικάζει την ευθανασία).
 Εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι βουλευτές για αλλαγή του νόμου.

Ο Jean-Luc Roméro υπενθύμισε ότι ο
Emmanuel Macron ήταν υπέρ «του δικαίου του να πεθαίνει κανείς αξιοπρεπώς» στην προεκλογική του εκστρατεία. «Ο πρωθυπουργός Edouard Philippe είπε πως έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και η Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι καταλάβαινε την Anne Bert.

Ο Πρόεδρος του
ADMD προανήγγειλε την επόμενη συνάντηση, στις 2 Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα του δικαιώματος να πεθαίνει κανείς αξιοπρεπώς.

Πηγή: l’express

Σωτήριος Τσίγγανας - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

 Ιατρικός Τουρισμός

Γνώμη

Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates