[23-10-2017] ΗΠΑ: Το CRISPR-Gold επιδιορθώνει γονίδιο της μυϊκής δυστροφίας σε ποντίκια

Οι επιστήμονες επιδιόρθωσαν ελαττωματικό γονίδιο δυστροφίνης, το οποίο προκαλεί  μυϊκή δυστροφία Duchenne, σε ένα ποντίκι με μυϊκή δυστροφία χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια χρυσού για να μεταφέρουν το σύστημα επεξεργασίας γονιδιώματος «CRISPR/Cas9» στα κύτταρα.

Μάλιστα, το νέο σύστημα, το οποίο ονομάζεται CRISPR-GOLD, ξεπερνά κάποια ζητήματα που σχετίζονται με φορείς ιών, συμπεριλαμβανομένων και ανεπιθύμητων επιδράσεων, όπως την εισαγωγή ανεπιθύμητων μεταλλάξεων στο γονιδίωμα.

Η Irina Conboy, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι: «Το σύστημα CRISPR-Gold και γενικότερα τα νανοσωματίδια CRISPR ανοίγουν ένα νέο δρόμο για ασφαλέστερη και ακριβέστερη ελεγχόμενη μεταφορά των τεχνολογιών επεξεργασίας γονιδίων», και ότι «Τελικά αυτές οι τεχνικές θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα νέο φάρμακο για την καταπολέμηση της μυϊκής δυστροφίας Duchenne και μίας σειράς άλλων γενετικών ασθενειών.»

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έδωσαν στα ποντίκια με μυϊκή δυστροφία μία ένεση CRISPR-Gold στους μυϊκούς ιστούς τους. Μετά από δύο βδομάδες, το CRISPR-Gold είχε αποκαταστήσει 5,4% του γονιδίου δυστροφίνης με ελάχιστα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. 

Φυσικά, απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να ελεγχθεί εάν το CRISPR-Gold είναι αποτελεσματικό και στον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό οι συγγραφείς της μελέτης, Δρ. Kunwoo Lee, Δρ. Hyo Min Park και ο καθηγητής Niren Murthy, του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ, δημιούργησαν μία νεοφυή επιχείρηση, ονομαζόμενη GenEdit, που επικεντρώθηκε στη «μετάφραση» της τεχνολογίας αυτής στου ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση , όπως δήλωσε στο περιοδικό « The Scientist» ο Vincent Rotello, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη, «αυτή η δουλειά αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου για την βιοιατρική εφαρμογή του CRISPR», ωστόσο συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά για να προχωρήσουμε στο σημείο που θα μπορέσουμε πραγματικά να θεραπεύσουμε ασθένειες αλλά νομίζω ότι αυτό δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Πηγή: BioNews

Γεωργία Θεοδωρακάκου – Stagiaire ΕΕΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates