[10-10-2017] Κόστα Ρίκα: Κόμβος για την παγκόσμια εμπορία οργάνων

Μια δίκη τεσσάρων ιατρών και των συνεργατών τους στην Κόστα Ρίκα, που αποτελεί μια από τις κυριότερες χώρες διεθνούς ιατρικού τουρισμού, ανοίγει ένα παράθυρο για την παγκόσμια εμπορία οργάνων.

Το κόστος μίας μεταμόσχευσης νεφρού από έναν από τους γιατρούς, φαίνεται να είναι περίπου 140,000$. Αυτό θα έπρεπε να διαχωριστεί ανάμεσα στους γιατρούς, τα νοσοκομεία, τους δωρητές και τους μεσίτες.

Η επιχείρηση απέτυχε το 2012, όταν η αστυνομία της Ουκρανίας εντόπισε έναν αριθμό τηλεφώνου από την Κόστα Ρίκα ανάμεσα στις επαφές δύο μεσιτών από την Ουκρανία, τους οποίους είχαν συλλάβει. Έπειτα από έρευνα της κοσταρικανής αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι μερικά νεφρά είχαν «δωριστεί» σε πλούσιους Ισραηλινούς. Οι δωρητές της Κόστα Ρίκα πληρώνονταν περίπου 17,400$ και οι ίδιοι στρατολογήθηκαν από άλλους δωρητές, οι οποίοι αμείβονταν με 1000$ για κάθε νεφρό.

Ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης πιτσαρίας απέναντι από το νοσοκομείο Calderon Guardia, ενήργησε ως μεσάζων μεταξύ των ιατρών και των δωρητών. Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο μικρά ιδιωτικά νοσοκομεία, το Clinica Biblica και το Clinica Catolina.

Νωρίτερα αυτό τον χρόνο, η Luz Estella Ortiz-Nagle, εμπειρογνώμονας εμπορίας ανθρώπων οργάνων και δικηγόρος από την Κολομβία, ανέφερε στην καθημερινή εφημερίδα La Nación: «Η Κόστα Ρίκα μπορεί να μετατραπεί από έναν μικροσκοπικό «παίκτη» στο παγκόσμιο εμπόριο οργάνων, σε επίκεντρο για παράνομο εμπόριο οργάνων, σε ένα μεγάλο μέρος, λόγω της διαφθοράς, η οποία οδήγησε στην έκρηξη μιας εξελιγμένης τουριστικής βιομηχανίας μεταμοσχεύσεων, καθώς και της παγκόσμιας ανισορροπίας μεταξύ της περιορισμένης προσφοράς νεφρών και της υψηλής ζήτησης για μεταμοσχεύσεις. Διεφθαρμένοι εκπρόσωποι σε διάφορους τομείς, αποτελούν σημαντικό στοιχείο για να λειτουργούν αυτά τα δίκτυα επιτυχώς, δεδομένου του εύρους των δραστηριοτήτων τους».

 

Πηγή: BioEdge

Αθηνά Αδάμ - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates