[28-09-2017] Ισπανία: Το δικαίωμα στη λήθη*: Εννέα γραμμές που άλλαξαν την ιστορία στο διαδίκτυο

* Δικαίωμα στη λήθη (right-to-be-forgotten) ονομάζεται το δικαίωμα του φυσικού προσώπου, για τη διαγραφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τον υπεύθυνο επεξεργασίας.

Οποιοσδήποτε θέλει να μάθει πληροφορίες για ένα άτομο, ένα καλό σημείο εκκίνησης αποτελεί η ανεύρεση στοιχείων στη μηχανή αναζήτησης της Google.

Αυτό αποτέλεσε και το πρόβλημα του Costeja Gonzalez, οικονομικού σύμβουλου μεγάλης εταιρείας. Μέσω της Google αποκαλύφθηκε ότι το σπίτι του πωλήθηκε σε πλειστηριασμό το 1998, για να αποπληρώσει ένα χρέος προς το κράτος, γεγονός που κατέστη καταστροφικό για την καριέρα του. Ο Costeja Gonzalez αναγκάστηκε μέχρι και να γράψει λανθασμένα το όνομά του στις επαγγελματικές κάρτες (αντί για το "Costeja" έγραψε "Costeza" - τα δύο ονόματα προφέρονται τα ίδια στα ισπανικά), έτσι ώστε να μην εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Και τελικά, κινήθηκε νομικά περί του θέματος.

Ο δικηγόρος Joaquin Munoz αναφέρει ότι: «Έχω αναλάβει πολλές υποθέσεις, με θέμα τη διαγραφή προσωπικών δεδομένων, από την Google. Ο Costeja Gonzalez είχε ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα και άξιζε βοήθεια. Η περίπτωσή του, περιείχε τρία στοιχεία που με οδήγησαν να πιστέψω ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε: οι πληροφορίες ήταν σαφώς ξεπερασμένες, έβλαψαν την επαγγελματική του σταδιοδρομία και ψηφιοποιήθηκαν πριν από πολύ καιρό». Έτσι ο δικηγόρος ανέλαβε την υπόθεση.

Στη συνέχεια, οι Munoz και Costeja επικοινώνησαν με την εφημερίδα και ζήτησαν από τους εκδότες να αφαιρέσουν τις σχετικές σελίδες από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης και στη συνέχεια με την Google στην Ισπανία, από την οποία ζήτησαν να καταργήσουν το αποτέλεσμα αναζήτησης. Τόσο η εφημερίδα όσο και η Google απέρριψαν, το αίτημα αυτό.

Υπό το πρίσμα αυτών των δύο απορρίψεων, απευθύνθηκαν στην Ισπανική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων, η οποία δικαίωσε την εφημερίδα ενώ εξέδωσε απόφαση για την κατάργηση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης της Google. Έπειτα, η Google διαφώνησε με την απόφαση αυτή και άσκησε έφεση, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στα ισπανικά δικαστήρια. Το δικαστήριο δε μπόρεσε να λάβει απόφαση, διότι οι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν ήταν σαφείς και παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονισθεί ότι δίδεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, να εκφράσει τη γνώμη της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όταν εκδικάζεται μια υπόθεση. Πέντε χώρες εξέφρασαν την άποψη τους, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ελλάδα. Η θέση της Ισπανικής Κυβέρνησης ήταν ότι η Google υπόκειτο στο κοινοτικό δίκαιο, παρόλο που η εταιρεία είχε την έδρα της στις ΗΠΑ και η ζημιά που υπέστη ο Costeja Gonzalez, υπερέβαινε τα συμφέροντα είτε της μηχανής αναζήτησης είτε άλλων πολιτών στην αποκάλυψη των πληροφοριών. Η Ιταλία υποστήριξε την άποψη αυτή. Η Αυστρία και η Πολωνία υποστήριξαν την άποψη ότι η Google θα μπορούσε καταρχήν να υποχρεωθεί νομικά να καταργήσει τα αποτελέσματα αναζήτησης. Εντούτοις, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πληροφορίες δεν θα έπρεπε να αφαιρεθούν. Τέλος, η Ελλάδα έκρινε ότι η Google δεν μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τα δεδομένα επειδή η μηχανή αναζήτησης δεν είναι παρά ένας διαμεσολαβητής. Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα και η Google συμφώνησαν.

Η απόφαση του ΔΕΚ εκδόθηκε υπέρ του Costeja Gonzalez, κατοχυρώνοντας για τους πολίτες της ΕΕ το «δικαίωμα στη λήθη», εκτός εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι, για να μην ισχύει αυτό το δικαίωμα. Ο καθηγητήςVibeke Borberg υποστηρίζει ότι: «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν πλήρης και εμπεριστατωμένη. Το δικαστήριο αντιμετώπισε το δύσκολο πρόβλημα της προσπάθειας εξισορρόπησης της ελευθερίας της πληροφόρησης και της προστασίας των δεδομένων, επιλύοντας το πρόβλημα με έξυπνο τρόπο, το δικαστήριο θέσπισε ένα είδος διαφοροποιημένης ευθύνης για τα προσωπικά δεδομένα».

Επεκτείνοντας το συλλογισμό μας, θα λέγαμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με προσωπικά δεδομένα υγείας.

 

Πηγή: Euobserver

Aλεξάνδρα Ι. Κοζαμάνη – Stagiaire ΕΒΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates