[21-09-2017] ΗΠΑ: Μελέτη ορόσημο άνοιξε εκ νέου την πόρτα για την ξενομεταμόσχευση από χοίρους

Μια ομάδα, αποτελούμενη από Αμερικανούς και Κινέζους επιστήμονες, δημιούργησε χοίρους μέσω γονιδιακής τροποποίησης, που δεν περιέχουν επιβλαβείς ιούς ώστε να μην προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο μετά την ξενομεταμόσχευση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα όργανα των χοίρων μπορούν κατόπιν επεξεργασίας, να αποτρέψουν την απόρριψη, όταν μεταμοσχευθούν στο ανθρώπινο σώμα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», οι ερευνητές ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν με επιτυχία την τεχνολογία «CRISPR» για να απενεργοποιήσουν είκοσι πέντε ενδογενείς ρετροϊούς  ιούς (PERVs) από τον γενετικό κώδικα τριάντα επτά χοίρων. Οι ιοί αυτοί, βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το γονιδίωμα των χοίρων και έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν παράξενες και επιβλαβείς ρετροϊικές μολύνσεις στους ανθρώπους.

Παρόλο που οι ασφαλείς και αποτελεσματικές μεταμοσχεύσεις από τον χοίρο στον ανθρώπο είναι πολύ μακριά, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι. O Dr. Luhan Yang δήλωσε ότι: «Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε ακόμα στα πρώιμα στάδια της έρευνας και της ανάπτυξης. Έχουμε ένα αξιοθαύμαστο όραμα: ¨έναν κόσμο χωρίς έλλειψη οργάνων¨. Επόμενο στάδιο της έρευνας αποτελεί η τροποποίηση των οργάνων των χοίρων, για να μπορούν να λειτουργήσουν στο ανθρώπινο σώμα. Βέβαια, αυτό συνεπάγεται ανοσολογικές αλλαγές, καθιστώντας τους ιστούς συμβατούς και καθορίζοντας τα προβλήματα πήξης του αίματος».

Ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έρευνα, λέγοντας ότι η ξενομεταμόσχευση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εκμετάλλευση ενός τεράστιου αριθμού χοίρων, μέχρι να επιτευχθεί η ασφαλής μεταμόσχευση των οργάνων στους ανθρώπους.

Πηγή: Bioedge

Aλεξάνδρα Ι. Κοζαμάνη – Stagiaire ΕΒΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates