[19-09-2017] ΗΠΑ: Ο FDA κατακρίνει γιατρό που προσπάθησε να εμπορευτεί τη μέθοδο αντικατάστασης μιτοχονδρίων

Ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration - FDA), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προστασία και την προώθηση της δημόσιας υγείας, προειδοποίησε γιατρό των ΗΠΑ, να σταματήσει την εμπορική δραστηριότητα, με αντικείμενο τη θεραπεία αντικατάστασης μιτοχονδρίων.

Η θεραπεία αυτή, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εμβρύου, μέσω μιας ειδικής μορφής γονιμοποίησης «in vitro», όπου το DNA του μελλοντικού μωρού προέρχεται από τρεις γονείς.

Νέα στοιχεία δόθηκαν από τον Dr John Zhang, διευθύνων σύμβουλο της New Hope Fertility Clinic και της ερευνητικής εταιρείας Darwin Life, όταν γεννήθηκε το πρώτο μωρό, με τη μέθοδο MRT, στο Μεξικό τον περασμένο Οκτώβριο. Από τότε ο Dr John Zhang προωθεί την εν λόγω μέθοδο, ως επιτυχημένη λύση στην υπογονιμότητα λόγω ηλικίας, δια μέσω της θεραπείας των μιτοχονδριακών παθήσεων, η οποία, φυσικά μπορεί να παρατείνει τη φυσική γονιμότητα.

Γενικά, η μέθοδος MRT, δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτρέψει τη μετάδοση γενετικών νοσημάτων, όπου τα ωάρια της μητέρας περιέχουν μιτοχόνδρια με επιβλαβείς μεταλλάξεις, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια στο έμβρυο. Το επιβλαβές DNA απομακρύνεται από το ωάριο και μεταφέρεται σε ωάριο δότριας με υγιή μιτοχόνδρια.

Πρέπει να τονισθεί ότι η εν λόγω διαδικασία, δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα, από τη νομοθεσία των ΗΠΑ και το Κογκρέσο. Αντιθέτως, έχει απαγορευτεί η εξέταση με τη χρήση κρατικών κονδυλίων σε κλινικές έρευνες που περιλαμβάνουν ένα ανθρώπινο έμβρυο, το οποίο δημιουργείται ή τροποποιείται σκόπιμα, για να αποτρέψει μια κληρονομική γενετική ασθένεια.

Ο Dr John Zhang, μετά την επιτυχία της θεραπείας MRT, ενημέρωσε τον FDA, ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά τη μέθοδο αυτή, μέχρι την ύπαρξη κατάλληλου νομικού πλαισίου. Επιπλέον, η ερευνητική εταιρεία Darwin Life δήλωσε στο New York Daily News ότι: «Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στη συμμόρφωση, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές διατάξεις».

Ωστόσο, ο FDA είχε στείλει μια επιστολή στον Dr John Zhang, εκφράζοντας τις ανησυχίες της, σχετικά με τη συνέχιση της εμπορίας της μεθόδου MRT. Ο Διευθυντής του Γραφείου Συμμόρφωσης και Βιολογικής Ποιότητας του FDA, ο M. Malarkey, στην επιστολή του προς τον Dr John Zhang εξηγεί ότι: «δεν είχε τηρήσει τους κανονισμούς κατά τη δημιουργία του εμβρύου. Η συνέχιση της εμπορίας αντίκειται στη δέσμευσή του, να σταματήσει τη χρήση του MRT, έως ότου εγκριθεί». Ο M. Malarkey τόνισε ότι «η επιστολή δεν προορίζεται για να αποβεί ένας περιεκτικός κατάλογος παραβιάσεων, αλλά να εξασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση του Dr John Zhang». Για το λόγο αυτό, ο FDA ζήτησε από τον Δρ. Zhang να κοινοποιήσει τα επιμέρους βήματα που είχε πραγματοποιήσει, με σκοπό να λάβει τα μέτρα για την αντιμετώπιση και τη μελλοντική αποτροπή.

Τέλος, η επιστολή διερευνά όλες τις παραβιάσεις που πραγματοποίησε ο Dr John Zhang και η ομάδα του, το 2016, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης γραπτής ειδοποίησης από τον FDΑ, σχετικά με τη μεταφορά του εμβρύου στο Μεξικό και την επεξεργασία των ωαρίων περισσότερο από το επιτρεπόμενο. Παρόλο που η χρήση της μεθόδου MRT δεν απαγορεύτηκε στο Μεξικό, η θεραπεία εξακολουθούσε να διεξάγεται παράνομα, καθώς το έμβρυο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της μεταφοράς από τις ΗΠΑ.

Πηγή: Bionews

Aλεξάνδρα Ι. Κοζαμάνη – Stagiaire ΕΒΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates