[01-09-2017] Η.Π.Α: Επιδιόρθωση γονιδιώματος σε βιώσιμα έμβρυα

Ακολουθώντας τα επιτεύγματα των μελετητών της Κίνας, το περιοδικό MIT Technology Review επισήμανε στις 26 Ιουλίου ότι οι επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), προκειμένου να τροποποιήσουν τα γονίδια βιώσιμων ανθρώπινων εμβρύων.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι τα έμβρυα αυτά δεν προορίζονταν για εμφύτευση. Η εργασία αυτή, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, διόρθωσε τα παθογόνα γονίδια από δότες σπέρματος σε δεκάδες έμβρυα που τους επιτράπηκε να αναπτυχθούν για μερικές μέρες.

«Από όσο ξέρω, αυτή θα είναι η πρώτη μελέτη που έχει γίνει στις ΗΠΑ», ανέφερε στην εφημερίδα The Review ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Salk, Jun Wu.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Review, η ομάδα του Shoukhrat Mitalipov του Πανεπιστημίου Oregon Health and Science, εφήρμοσε το CRISPR στο στάδιο της γονιμοποίησης, μια προσέγγιση που μπορεί να μειώσει τις εκτός-στόχου επιδράσεις και να διασφαλίσει ότι όλα τα κύτταρα στα έμβρυα που προκύπτουν, λαμβάνουν τη θεραπεία.

Τον Φεβρουάριο, η National Academy of Sciences συγκάλεσε μια διεθνή ομάδα βιοηθικιστών, ερευνητών και δικηγόρων, για να διαμορφώσουν άποψη σχετικά με την επεξεργασία γονιδιώματος στα ανθρώπινα έμβρυα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλό να διορθωθούν ασθένειες, αλλά δεν θα έπρεπε να εφαρμόζονται για την ενίσχυση χαρακτηριστικών, όπως η σωματική δύναμη ή η νοημοσύνη.

 

Πηγή: The Scientist

Αθηνά Αδάμ – Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates