[11-09-2017] Ην. Βασίλειο: Οι επιστήμονες μείωσαν τη χρήση ζώων εργαστηρίου κατά 5% το 2016

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανήγγειλε τη μείωση του αριθμού των επιστημονικών ερευνών, που πραγματοποιούνται με τη χρήση ζώων εργαστηρίου, το 2016.

Ο αριθμός των πειραμάτων σε ζώα, καθώς και η αναπαραγωγή γενετικά τροποποιημένων ζώων για ερευνητικούς σκοπούς μειώθηκε από 4,15 εκατομμύρια το 2015, σε 3,94 εκατομμύρια το 2016, μείωση που αγγίζει τις 206.000, περίπου 5%.

Είναι γεγονός ότι, για αρκετά συναπτά έτη, στη Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες, όσον αφορά στην ελάττωση χρήσης ζώων εργαστηρίου με σκοπό την έρευνα, διότι ο αριθμός αυτών των πειραμάτων, παρουσίασε αυξητικές τάσεις από το 2000. Ο Troy Seidle, της ανθρωπιστικής διεθνούς κοινωνίας (Humane Society International) είπε στο BBC News: «Είμασταν μάρτυρες αυτής της αυξητικής τάσης, δηλαδή της αναπαραγωγής εκτός ελέγχου, των γενετικά τροποποιημένων ζώων, που αναπτύσσονται για περισσότερο από μία δεκαετία. Είχα καλέσει επανειλημμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό να λάβει μέτρα». Αυτή η κλήση φαίνεται ότι είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έτσι, οι επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επικεντρωθεί στη διαχείριση των αποικιών των ζώων εργαστηρίου, με σκοπό τον εξορθολογισμό αυτών. Ο διευθυντής της γονιδιωματικής μονάδας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου αναφέρει ότι: «Αν και η διαχείριση αποικιών γενετικά τροποποιημένων ζώων είναι περίπλοκη, ωστόσο αναπτύσσουμε όλο και πιο εξελιγμένους τρόπους αναπαραγωγής και γονότυπου, διατηρώντας τα αυγά και το σπέρμα τους. Αυτές οι προσπάθειες μειώνουν τον αριθμό των ζώων που απαιτούνται για κάθε πείραμα».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό «Understanding Animal Research», το 75% των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016, ήταν ποντίκια, το 13,8% ψάρια, το 6,35% αρουραίοι και το 3,9% πτηνά. Ο Tom Holder, διευθυντής ερευνών υποστηρίζει ότι: «Τα πειράματα σε ζώα, παραμένουν ένα σημαντικό μέρος της ερευνητικής επιχείρησης της Μεγάλης Βρετανίας, διότι τα ζώα δεν χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του καπνού (απαγορευμένη χρήση από το 1997) ή των καλλυντικών (απαγορευμένη χρήση από το 1998), αλλά για να συνεχίσει να σημειώνεται βελτίωση στο πλήθος των ασθενειών που παραμένουν μάστιγα για την ανθρωπότητα».


Πηγή: The Scientist

Aλεξάνδρα Ι. Κοζαμάνη – Stagiaire ΕΒΒ

 

 

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates