[04-09-2017] Κίνα: Δοκιμές εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων για εκφυλιστικές ασθένειες

Δύο ομάδες ιατρών στην Κίνα σκοπεύουν να χορηγήσουν θεραπεία εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων από γονιμοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα, προκειμένου να θεραπευτούν διαφορετικές εκφυλιστικές ασθένειες.

Στην πρώτη περίπτωση θα δοκιμαστούν εμβρυικά βλαστοκύτταρα (ESC, Embryonic Stem Cells) για τηθεραπεία της νόσου Πάρκινσον. Η μελέτη αυτή θα αποτελεί την πρώτη κλινική δοκιμή των ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων στην Κίνα, καθώς και την πρώτη δοκιμή στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Nature News. Και οι δυο μελέτες θα συνεχιστούν με επικεφαλής τον Dr. Qi Zhou από το Νοσοκομείο First Affiliated του Πανεπιστημίου Zhengzhou.

Η μοναδική ιδίου είδους προηγούμενη μελέτη ξεκίνησε στην Αυστραλία έναν χρόνο πριν: ασθενείς με εκφυλιστική ασθένεια, θεραπεύτηκαν με κύτταρα που προέρχονταν από παρθενογεννετικά έμβρυα. Αυτά τα βλαστοκύτταρα συλλέχθηκαν από μη γονιμοποιημένα ωάρια, παρακάμπτοντας πολλά από τα ηθικά ζητήματα με τη χρήση βιώσιμων εμβρύων. Τα ESCs είναι πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από την εσωτερική κυτταρική μάζα των ανθρώπινων εμβρύων και έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν σε οποιονδήποτε από τους 200 και παραπάνω εξειδικευμένους τύπους στο σώμα των ενηλίκων.

Στη νόσο του Πάρκινσον χάνεται ένας εξειδικευμένος τύπος εγκεφαλικού κυττάρου, ο οποίος παράγει τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Η ομάδα του Dr. Zhou θα εισάγει τέσσερα εκατομμύρια «ανώριμα» κύτταρα που προέρχονται από τα ESCs, στην περιοχή του εγκεφάλου των ασθενών, με στόχο τη μείωση των συμπτωμάτων. Είχε προηγηθεί μια τετραετής μελέτη με επικεφαλής τον Dr. Zhou, η οποία έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε 15 πιθήκους.

Μια δεύτερη ομάδα θα θεραπεύσει ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (age-related macular degenerationAMD), η οποία δυσχεραίνει τόσο την κοντινή όσο και την μακρινή όραση λόγω της απώλειας του αμφιβληστροειδικού επιθηλίου. Με βάση τις προ-κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ, τα επιθηλιακά κύτταρα αμφιβληστροειδούς που προέρχονται από τα ESC, θα εισαχθούν στους αμφιβληστροειδείς των ασθενών με AMD, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πρόοδος της ασθένειας.

Όμως, σύμφωνα με την Dr. Jeanne Loring του Ινστιτούτου Έρευνας Scripps της Καλιφόρνια, η άγνοια σχετικά με την εξέλιξη των κυττάρων είναι ανησυχητική. Ωστόσο, η προ-κλινική μελέτη στη Αυστραλία έδειξε ότι το 97% των πρόδρομων κυττάρων που προέρχονται από τα ESC αναπτύχθηκαν σε ντοπαμινεργικούς νευρώνες.

Το 2015, η Κίνα ανακοίνωσε νέους κανονισμούς για τις θεραπείες βλαστοκυττάρων που στοχεύουν τόσο στην πραγματοποίηση νόμιμων ανθρώπινων δοκιμασιών, όσο και στη συγκράτηση της χορήγησης μη εγκεκριμένων θεραπειών.

Το μέλος της Επιτροπής Dr. Pei Xuetao, επιστήμονας βλαστοκυττάρων του Ινστιτούτου Ιατρικής Μεταγγίσεων στο Πεκίνο, χαρακτήρισε την μελέτη ως μια «σημαντική νέα κατεύθυνση για την Κίνα».

Πηγή: BioNews

Αθηνά Αδάμ – Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates