[28-08-2017] Κόσμος: Αίτημα εμπειρογνώμων για παγκόσμια δράση για μη αποδεδειγμένες θεραπείες βλαστοκυττάρων

Διεθνείς ειδήμονες καλούν παγκόσμια δράση για μη αποδεδειγμένες και, πιθανότατα, επικίνδυνες θεραπείες βλαστοκυττάρων, καθώς και την παραπλανητική προώθησή τους στο κοινό.

Η Dr. Sarah Chan από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανέφερε ότι πολλοί ασθενείς νιώθουν ότι η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης παρακωλύουν τις πιθανές θεραπείες αλλά οι διαδικασίες αυτές υπάρχουν για να τους προστατεύσουν από τις «περιττές» θεραπείες που θα μπορούσαν να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Προς το παρόν, μόνο ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν επιτυχώς με θεραπεία βλαστοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του αίματος, κάποιων διαταραχών του ανοσοποιητικού και διάφορων εγκαυμάτων. Πέρα από αυτό, μη εγκεκριμένες κλινικές προωθούν, απευθείας στους ασθενείς, θεραπείες βασισμένες σε βλαστοκύτταρα, υποσχόμενες μια θεραπεία για ποικίλες ασθένειες όσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να φανερώνουν ότι θα βοηθήσουν ή, τουλάχιστον, δεν θα προκαλέσουν κάποια βλάβη. Το διαδίκτυο και τα μεσα μαζικής ενημέρωσης συνέβαλαν στην ανάπτυξη της «απευθείας στον καταναλωτή» προώθησης, τόσο των αδειοδοτημένων, όσο και των μη, βλαστοκυτταρικών θεραπειών.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι ασθενείς είναι ευάλωτοι σε τέτοιες διαδικτυακές στρατηγικές προώθησης, λόγω της υψηλής κάλυψης των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την έρευνα των βλαστοκυττάρων, της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών και ενός συνδυασμού των ελλιπών διεθνών κατευθυντήριων γραμμών και των αντικρουόμενων εθνικών κανονισμών σχετικά με τις διαδικασίες.

Σε προηγούμενες εναλλακτικές θεραπείες, οι ασθενείς, εξαιτίας μη έγκειρων διαδικασιών που βασίζονται στα βλαστοκύτταρα, έχουν οδηγηθεί σε θάνατο στην Αυστραλία, τη Ρωσία και τη Γερμανία. Ενώ εκείνοι που προωθούν τις θεραπείες, ενδέχεται να είναι δύσκολο να θεωρηθούν υπεύθυνοι, λόγω των νόμιμων «γκρίζων περιοχών» σε θεραπείες που βασίζονται στα βλαστοκύτταρα σε ορισμένες χώρες.

Στο αίτημα τους για παγκόσμια δράση, οι ειδικοί από το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ιαπωνία, απαιτούν συνεργασία με εθνικές και διεθνείς προσπάθειες, ώστε να ελέγχουν την παγκόσμια βιομηχανία των ιατρικών διαδικασιών που βασίζονται στα βλαστοκύτταρα, και τη διαφήμισή τους.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι οι κλινικές «αρπακτικά» μπορούν να εκτίθενται σε εθνικό επίπεδο, όταν οι ειδικοί της επιστήμης, οι ερευνητικοί δημοσιογράφοι και οι τοπικές αρχές συνεργάζονται, όπως σε μια πρόσφατη δίκη του Ιδρύματος Stamina στην Ιταλία, ενός πολύ γνωστού πάροχου μη αποδεδειγμένων βλαστοκυτταρικών θεραπειών. Προτείνονται περαιτέρω έλεγχοι στη διαφήμιση και στα διεθνή πρότυπα για την παρασκευή και τον έλεγχο θεραπειών που βασίζονται στο κύτταρο και τον ιστό, παρόμοια με τα παγκόσμια ποιοτικά πρότυπα ναρκωτικών, οι οποίοι ενδέχεται να οριστούν από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Αυτά τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά μόνο όταν οι εθνικοί κυβερνητικοί φορείς συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι «τα μερίδια είναι πολύ υψηλά ώστε να μην υιοθετηθεί μια ενιαία στάση».

 

Πηγή: BioNews

Αθηνά Αδάμ - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates