[19-07-2017] Η.Π.Α.: Μείωση της ανάπτυξης του καρκίνου με χρήση τεχνικής επεξεργασίας γονιδιώματος

Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθυστέρησαν την ανάπτυξη καρκινικού κυττάρου, χρησιμοποιώντας μια τεχνική επεξεργασίας γονιδιώματος ώστε να αφαιρεθεί μια πρωτεΐνη.

Συγκεκριμένα, αφαιρώντας το ένζυμο γνωστό με την ονομασία Tudor-SN, καθυστέρησε η αντιγραφή κυττάρων καρκίνου του νεφρού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στο εργαστήριο.

«Γνωρίζουμε ότι το Tudor-SN είναι περισσότερο άφθονο στα καρκινικά κύτταρα συγκριτικά με τα υγιή κύτταρα και η μελέτη μας προτείνει ότι, στοχοποιώντας αυτή την πρωτεΐνη θα μπορούσαν να ανασταλούν τα ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα», δήλωσε ο Dr. Reyad Elbarbary από το Πανεπιστήμιο Rochester, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Τα φυσιολογικά κύτταρα διαιρούνται και αναπαράγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γνωστής ως κυτταρικός κύκλος. Αν ο κύκλος αυτός διαταραχθεί, τα κύτταρα μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινικά και να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκους. Μία ρυθμιστική συνιστώσα του κυτταρικού κύκλου είναι τo microRNA (miRNA) – μικρά μη κωδικοποιημένα μόρια RNA, που προσαρμόζουν την γονιδιακή έκφραση. Η ομάδα του Rochester απέδειξε ότι, αφαιρώντας το Tudor-SN με επεξεργασία του γονιδιώματος, αυξήθηκε η παρουσία του miRNA. Το miRNA περιόρισε την έκφραση γονιδίων, που είναι κρίσιμη για την πρόοδο του κυτταρικού κύκλου, από την «προπαρασκευαστική» φάση στη φάση αντιγραφής.

Αν και η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η ομάδα ευελπιστεί ότι τα ευρήματά της θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια νέα επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο. Έπειτα προγραμματίζουν να ερευνήσουν πώς το Tudor-SN συνεργάζεται με άλλα μόρια κατά τη διαδικασία του κυτταρικού κύκλου, προκειμένου να αναπτύξουν φάρμακα για να το στοχοποιήσουν.

Ο Dr. Thomas Cox από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Garvan της Αυστραλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε στο περιοδικό Cosmos ότι η στοχοποίηση του miRNA είναι μία δύσκολη και τεχνικά απαιτητική υπόθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Αυτή η μελέτη υποστηρίζει: ‘Ωραία, αν δεν μπορούμε να στοχοποιήσουμε απευθείας τα microRNAs, μπορούμε να στοχοποιήσουμε κάτι που σχετίζεται με αυτά;’».

 

Πηγή: BioNews

Αθηνά Αδάμ - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates