[18-07-2017] Η.Π.Α.: Πράσινο φως για πειραματικές θεραπείες βλαστοκυττάρων

Η κυβέρνηση του Τέξας θα επιτρέψει στις κλινικές ολόκληρης της πολιτείας να εμπορεύονται μη εγκεκριμένες θεραπείες βλαστοκυττάρων, μια κίνηση που ήρθε αντιμέτωπη με την κριτική που άσκησαν οι βιοηθικιστές.

 Ο κυβερνήτης Greg Abbott υπέγραψε τη νέα νομοθεσία, η οποία επιτρέπει στις κλινικές να παρακάμψουν την έγκριση του FDA (Food & Drug Administration)  για διερευνητικές θεραπείες βλαστοκυττάρων, για ασθενείς με σοβαρές χρόνιες ή ανίατες ασθένειες. Όπως οι νόμοι περί «δικαιώματος προσπάθειας» σε άλλες Πολιτείες, η νομοθεσία του Τέξας θα παρέχει στους απελπισμένους ασθενείς πρόσβαση σε θεραπείες που θα παρέχουν ελπίδα ύστερα από την αποτυχία παραδοσιακών ιατρικών θεραπειών.

Επί του παρόντος, οι περισσότεροι ασθενείς που επιθυμούν να τους χορηγηθεί θεραπεία βλαστοκυττάρων, πρέπει να ταξιδέψουν έξω από τη χώρα για να το επιτύχουν. Ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους ανθρώπους με σοβαρές χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, να νοσηλεύονται σε κλινικές, όπου θα πραγματοποιείται η απομόνωση των θεραπευτικών βλαστικών κυττάρων από τον ιστό του ενήλικα, όπως ο λιπώδης ιστός του ασθενούς. Οι παρακάτω προϋποθέσεις πρέπει να ισχύουν προκειμένου να επιτραπεί η θεραπεία: να το προτείνει ένας γιατρός αφού λάβει υπ’ όψιν του όλες τις υπόλοιπες επιλογές, η θεραπεία  να χορηγηθεί από έναν ιατρό σε νοσοκομείο ή σε ιατρική σχολή υπό την επίβλεψη μιας Επιτροπής (institutional review board –IRB), η οποία έχει οριστεί επισήμως για να εγκρίνει, να παρακολουθεί και να ελέγχει την βιοϊατρική και συμπεριφορική έρευνα στους ανθρώπους. Απαιτείται, επίσης, ότι η ίδια παρέμβαση έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε μια κλινική μελέτη.

Ο νόμος επιβάλλει ένα περισσότερο ευρύτερο σύνολο θεραπειών από ότι ομοσπονδιακούς κανόνες, οι οποίοι ήδη εξαιρούν ορισμένες παρεμβάσεις βλαστοκυττάρων από την μακρά διαδικασία έγκρισης της FDA, υπό την προϋπόθεση ότι τα κύτταρα έχουν μόνο «ελάχιστα τροποποιηθεί» και εκτελούν την ίδια λειτουργία που έχουν φυσιολογικά στο σώμα.

Οι ειδικοί της βιοηθικής, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενώ λόγω των επιπτώσεων των επικίνδυνων, μη δοκιμασμένων θεραπειών. Ο Leigh Turner, ειδικός στη βιοηθική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ανέφερε ότι ήταν σκεπτικός σχετικά με το αν οι κλινικές θα μπορούσαν να παρακολουθούνται επαρκώς, ενώ η Beth Roxland, ειδική στη βιοηθική στο ιατρικό κέντρο NYU Langone της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι δεν επαρκεί να δοκιμαστούν οι θεραπείες σε κλινικές μελέτες, παρακάμπτοντας την έγκριση του FDA. «Θα μπορούσατε να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάτι που μελετάται πάνω σε έναν άνθρωπο… κάπου στον πλανήτη,» δήλωσε η Roxland στο περιοδικό Science, «το οποίο όταν αφορά βλαστοκύτταρα γίνεται πραγματικά τρομακτικό».

 

Πηγή: BioEdge

Αθηνά Αδάμ – Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates