[13-07-2017] Η.Π.Α.: Έκθεση για τα πειράματα εικονικού πνιγμού της CIA

Για χρόνια τώρα, το «βελτιωμένο ανακριτικό πρόγραμμα» της CIA μετά τις 9/11 θεωρήθηκε βασανιστήριο. Σύμφωνα με τους ιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR) θα έπρεπε μάλιστα να χαρακτηρισθεί ως παράνομος και ανήθικος πειραματισμός στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την έκθεση των PHR που εκδόθηκε τέλη Ιουνίου, πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αρχεία επιβεβαιώνουν ότι η CIA διεξήγαγε πειραματική έρευνα για να ελέγξει μια αβάσιμη υπόθεση, ότι το βασανιστήριο θα μπορούσε να «σπάσει» την αντοχή των κρατουμένων και να βοηθήσει στην ανάκριση. Αυτή η έρευνα διεξήχθη για να υποστηρίξει την διαδικασία του «βελτιωμένου ανακριτικού προγράμματος» και για να παρέχει νόμιμη κάλυψη για την χρήση βασανιστηρίων στην διοίκηση του Bush.

«Το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA ήταν βασισμένο σε μια αναπόδειχτη θεωρεία ότι το βασανιστήριο μπορούσε να παράγει συμμόρφωση και να βοηθά τελικά στη συλλογή πληροφοριών», λέει η Sarah Dougherty, η κεντρική συγγραφέας της έκθεσης. «Παρ’ όλο που ήταν ψευδοεπιστήμη, διαδόθηκε από δύο ψυχολόγους που είδαν μια ευκαιρία για να βγάλουν κέρδος και να θέσουν σε λειτουργία ένα ακατέργαστο πρόγραμμα πειραματισμού για να μελετήσουν τις επιδράσεις του βασανιστηρίου στους κρατούμενους. Ακόμη και αν αυτή η έρευνα ήταν καλοήθης, είναι παράνομο να διεξάγεται έρευνα χωρίς συγκατάθεση ύστερα από πληροφόρηση».

«Επειδή η δική τους τακτική βασανιστηρίων ήταν εντελώς αναπόδεικτη -ακόμη και η CIA δήλωσε παλαιότερα ότι τα βασανιστήρια είναι αντιπαραγωγικά, οι [James] Mitchell, και [Bruce] Jessen και άλλοι χρησιμοποίησαν παρατηρήσεις κατά την διάρκεια του βασανιστηρίου για να σχηματίσουν κλινικές διαδικασίες ώστε να τροποποιήσουν επακόλουθες τεχνικές, δήλωσε ο Homer Venters, υπεύθυνος για τα προγράμματα των PHR. «Αντί να ζούμε με την ηθική αρχή του «να μην προκαλείς βλάβη» οι επαγγελματίες υγείας εφάρμοσαν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και απασχολήθηκαν με την έρευνα για να βοηθήσουν στο βασανιστήριο. Αυτός ήταν ένας πειραματισμός σε κρατουμένους, οι οποίοι δεν είχαν συναινέσει και οι οποίοι είχαν βασανιστεί, από έγκλημα σε έγκλημα».

Οι PHR ισχυρίζονται, επίσης, ότι οι επαγγελματίες υγείας ήταν υπό την πίεση της CIA να παράσχουν δεδομένα που να δικαιολογούν πρακτικές βασανιστηρίων. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να καθορίσουν το κατώτατο όριο του πόνου και του πόνου των υποκειμένων βασανιστηρίων, και καθόρισαν τα επίπεδα στην πορεία. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια από τον νομικό σύμβουλο της CIA για να παρέχει νομική κάλυψη, με τους δικηγόρους της CIA να συμβουλεύουν τους αξιωματικούς ότι τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποφύγουν την ποινική δίωξη για τα βασανιστήρια.

«Οι επαγγελματίες υγείας ήταν συνηθισμένοι στο να δίνουν στις πρακτικές πειραματικού βασανισμού ένα πέπλο ασφαλείας και αξιοπιστίας» λέει η Dougherty. «Υπάρχουν αποδείξεις ότι το προσωπικό της CIA αναγνώρισε ότι πραγματοποιήθηκαν παράνομοι πειραματισμοί στον άνθρωπο. Οι ίδιες οι συμβάσεις της CIA με τους Mitchell και Jessen μάλιστα αναφέρονται στο πρόγραμμα ως «εφαρμοσμένη έρευνα». Κάθε ερευνητής ή επαγγελματίας υγείας, ακόμη και ελάχιστα εξοικειωμένος με τα βασικά της δεοντολογίας και του επαγγελματισμού, μπορεί να σας πει ότι μια τέτοια έρευνα χωρίς συγκατάθεση είναι εντελώς έξω από τη σφαίρα της αποδοχής».


Πηγή: BioNews

Καρολίνα-Ραφαέλα Δελατόλα - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates