[11-07-2017] Ην. Βασίλειο: Νοσοκομείο παραβίασε τον νόμο περί προστασίας δεδομένων σε συμφωνία 1.600 ασθενών με την DeepMind της Google

Το νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου απέτυχε να υπακούσει στον κανονισμό περί προστασίας δεδομένων, από τη στιγμή που παρέδωσε προσωπικά δεδομένα 1.600 ασθενών στην DeepMind, θυγατρική της Google.

Η μεταφορά δεδομένων ήταν μέρος δύο συνεργασιών με τον οργανισμό, προκειμένου να δημιουργήσει την εφαρμογή παροχής υγείας Streams, ένα σύστημα προειδοποίησης, διάγνωσης και ανίχνευσης της οξείας νεφροπάθειας. Ο κανονισμός της ICO (Information Commissioner’s Office) βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η εφαρμογή αυτή, συνέχισε να υφίσταται δοκιμασίες ύστερα από τη μεταφορά των δεδομένων των ασθενών. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι ασθενείς δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι ότι τα δεδομένα τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της δοκιμασίας.

Σύμφωνα με την Elizabeth Denham, Επίτροπο πληροφοριών, η έρευνα ανακάλυψε έναν αριθμό ελαττωμάτων με τον τρόπο που τα αρχεία των ασθενών μοιράστηκαν για αυτή τη δοκιμασία. Οι ασθενείς δε θα μπορούσαν να αναμένουν ότι οι πληροφορίες τους έχουν χρησιμοποιηθεί κατά αυτό τον τρόπο, και η Trust του νοσοκομείου (εταιρεία διαχείρισης) θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι περισσότερο ειλικρινής μαζί τους για ό,τι γινόταν. Ζητήθηκε από την Trust να δεσμευτεί να κάνει αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν αυτές τις αδυναμίες.

Η ICO αποφάσισε ότι το να δοκιμάζεται η εφαρμογή με αληθινά δεδομένα ασθενών, ήταν πέρα από τις αρμοδιότητες της Trust του νοσοκομείου Royal Free, αναφέροντας ειδικά το πόσο ευρύς ήταν ο σκοπός της μεταφοράς δεδομένων. «Ένας ασθενής που παρουσιάζεται σε περίπτωση ατυχήματος και έκτακτης ανάγκης κατά το διάστημα των τελευταίων πέντε χρόνων και χρήζει θεραπευτικής αγωγής, με την Trust δε θα μπορούσε να αναμένει ότι τα δεδομένα του θα είναι προσβάσιμα σε τρίτους». Προειδοποίησε, επιπλέον, ότι οι ανησυχίες σχετικά με την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα της χρήσης των απόρρητων δεδομένων των 1.600 ασθενών, παραμένουν.

Σε μία δήλωση, η Trust του νοσοκομείου ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένη που επιτράπηκε η χρήση της εφαρμογής, η οποία συνέβαλε στην παροχή γρηγορότερης θεραπευτικής αγωγής στους περισσότερους από τους ασθενείς, και ότι κάνει πολλά περισσότερα για να είναι οι ασθενείς ενήμεροι για τον τρόπο χρήσης των δεδομένων τους.

Ο κανονισμός δεν επιβάλλει ευθέως κριτική στην DeepMind, καθώς η ICO έβλεπε το Royal Free ως «χειριστή δεδομένων», υπεύθυνη για την διατήρηση της προστασίας αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας με την Streams, με την DeepMind να λειτουργεί ως επεξεργαστής δεδομένων για λογαριασμό της Trust.

Η εταιρία επισήμανε ότι έχουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα εστιάσει στην κατασκευή εργαλείων που χρειάζονταν το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς και έναν αριθμό αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν κατά την παρουσίαση της Streams. Τόσο η Streams, όσο και η DeepMind προσπάθησαν να βελτιωθούν, με αποτέλεσμα να έχουν καταφέρει να επεκταθούν.

 

Πηγή: The Guardian

Αθηνά Αδάμ – Stragiaire EEB


ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το πέμπτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 1

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μεγάλα δεδομένα
(Big Data)

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος

Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates