[13-06-2017] Η.Π.Α.: Συνθετικές 3D ωοθήκες βοηθούν στείρα ποντίκια να αποκτήσουν νεογνά

Πλήρως λειτουργικές τρισδιάστατες ωοθήκες έχουν εμφυτευθεί με επιτυχία σε ποντίκια για πρώτη φορά - επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν υγιείς απογόνους.

Μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern, στο Ιλινόις, αφαίρεσε τις ωοθήκες από θηλυκά ποντίκια και τις αντικατέστησε με βιοπροσθετικές ωοθήκες που ήταν ικανές για ωοτοκία. Τα ποντίκια έμειναν έγκυα με φυσικό τρόπο και γέννησαν νεογνά που αναπτύχθηκαν μέσω του μητρικού θηλασμού. Προηγούμενα πειράματα είχαν αποκαταστήσει τη γονιμότητα σε θηλυκά ποντίκια χρησιμοποιώντας ωοθυλακικά κύτταρα ωαρίων ή εμφυτεύματα ωοθηκών, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ολόκληρη συνθετική ωοθήκη έχει επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα.

«Η ελπίδα μας είναι ότι μια μέρα αυτή η βιοπρόσθεση ωοθήκης θα είναι πραγματικά η ωοθήκη του μέλλοντος», δήλωσε η Δρ. Teresa Woodruff, διευθύντριατουWomen’s Health Research Institute στο Northwestern University's Feinberg School of Medicine, στο The Guardian. Μέχρι στιγμής, η διαδικασία έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τελικά θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τη γονιμότητα σε γυναίκες με προβλήματα στειρότητας ή που έχουν μειωμένη γονιμότητα λόγω της θεραπείας του καρκίνου.

Το κλειδί για την επιτυχία της βιοπροσθετικής ωοθήκης στη μελέτη αυτή φαίνεται να οφείλεται στη γεωμετρία του 3D ικριώματος που χρησιμοποίησε η ομάδα για την κατασκευή του οργάνου. Η δομή ικριώματος αποτελείτο από στρωματοποιημένα πλέγματα ζελατίνης κατασκευασμένα σε θερμοκρασία που επέτρεπε στη δομή να είναι αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά αρκετά πορώδης ώστε να αλληλεπιδρά με τους ιστούς του σώματος. Βασικά, η αρχιτεκτονική του ικριώματος φάνηκε επίσης να βοηθά τα ωοθυλάκια - τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες γύρω από τα ανώριμα κύτταρα των ωαρίων - να επιβιώσουν.

 «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που υποδεικνύει ότι η αρχιτεκτονική ικριωμάτων κάνει τη διαφορά στην επιβίωση των ωοθυλακίων», δήλωσε η καθηγήτρια Ramille Shah του Northwestern University. «Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό εάν δεν χρησιμοποιήσαμε μια πλατφόρμα εκτυπωτή 3-D». Μέσα σε μια εβδομάδα από την εμφύτευσή τους στα ποντίκια, οι βιοπροσθετικές ωοθήκες συνδέθηκαν με τα αιμοφόρα αγγεία των ζώων και άρχισαν να απελευθερώνουν ωάρια μέσω πόρων στις δομές της ζελατίνης. Όταν τα ποντίκια αφέθηκαν να ζευγαρώσουν, τρία από τα επτά θηλυκά ποντίκια με βιοπροθετικές ωοθήκες γέννησαν υγιή νεογνά.

Η ομάδα τώρα εργάζεται πάνω στη μεγέθυνση του ικριώματος για να καταστεί δυνατή η δοκιμή της θεραπείας σε μεγαλύτερα ζώα και εν τέλει σε ανθρώπους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Nature Communications την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: BioNews

Μέγκη Ράκουλη - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates