[08-06-2017] Η.Π.Α: Αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα παράγονται στο εργαστήριο για πρώτη φορά

Σε δύο διαφορετικές μελέτες, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν αιματοποιητικά βλαστοκύτταρα.

Και οι δύο μελέτες - που δημοσιεύθηκαν στo Nature – επικεντρώνονται στην παραγωγή αιματοποιητικών βλαστοκυττάρων (HSCs), τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό του μυελού των οστών και μπορούν να διαχωριστούν για να παράγουν κάθε ένα από τα πολλά είδη αιμοκυττάρων.

Στην πρώτη μελέτη, μια ομάδα στο εργαστήριο Daley στο Boston Children’s Hospital, στη Μασαχουσέτη, πήρε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ή κύτταρα iPS (επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα). Η ομάδα αυτή εξέθεσε αυτά τα κύτταρα σε αναπτυξιακές χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες, και ταυτοποίησαν επτά γονίδια μεταγραφικού παράγοντα που σχετίζονται με τα HSCs και εν συνεχεία τα εισήγαγαν σε αυτά τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιώντας έναν ιικό φορέα. Τα κύτταρα που προέκυψαν δεν ήταν πανομοιότυπα με τα φυσικά HSCs, αλλά φάνηκαν να εκτελούν την ίδια λειτουργία: τα ποντίκια που εγχύθηκαν στο οστό των ποδιών με τα κύτταρα αυτά, ακολούθως ανέπτυξαν ανθρώπινα κύτταρα αίματος διαφόρων τύπων στον μυελό των οστών και την κυκλοφορία του αίματος.

Στη δεύτερη μελέτη, η ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη παρέκαμψαν εξ ολοκλήρου τη φάση iPSCs. Απομόνωσαν κύτταρα από την εσωτερική επιφάνεια αιμοφόρων αγγείων σε ενήλικα ποντίκια και εισήγαγαν τέσσερα γονίδια μεταγραφικού παράγοντα, χρησιμοποιώντας και πάλι έναν ιό. Τα κύτταρα αυτά αναπτύχθηκαν μέσα σε υλικό που προέρχεται από τον ανθρώπινο ομφάλιο λώρο, ο οποίος παρείχε παράγοντες που καθοδήγησαν την ανάπτυξή τους σε HSCs. Και πάλι, τα κύτταρα που παρήχθησαν -μετά τη μεταμόσχευση σε ποντίκια- ήταν σε θέση να παράγουν ώριμα κύτταρα αίματος, συμπεριλαμβανομένων και ποντικιών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να στερούνται ανοσοποιητικού συστήματος.

Η δημιουργία αντικατάστατων HSCs από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, μέσω οποιασδήποτε από τις μεθόδους, θα μπορούσε να επιτρέψει την προσαρμογή της θεραπείας στο άτομο. Ο Δρ. Ryohichi Sugimura στο εργαστήριο Daley, επικεφαλής συγγραφέας της πρώτης μελέτης, δήλωσε: «Αυτό το βήμα ανοίγει μια ευκαιρία να ληφθούν κύτταρα από ασθενείς με γενετικές διαταραχές αίματος, να γίνει χρήση επεξεργασίας γονιδίων για να διορθωθεί η γενετική βλάβη και να δημιουργηθούν λειτουργικά αιμοσφαίρια. Αυτό μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να έχουμε απεριόριστη προσφορά αιμοποιητικών κυττάρων και αίματος, λαμβάνοντας κύτταρα από δότες παγκοσμίως. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την παροχή αίματος σε ασθενείς που χρειάζονται μεταγγίσεις».

Ένα άρθρο στο Nature, που συνυπογράφηκε από την Δρ. Carolina Guibentif στο Wellcome Trust και το MRC Cambridge Stem Cell Institute στο Cambridge, ανέφερε τα ευρήματα, αναφέροντας όσον αφορά στην παραγωγή των HSCs στο εργαστήριο ότι αποτελεί «ένα μακροπρόθεσμο στόχο της βιολογίας των βλαστοκυττάρων». Η Δρ. Guibentif, η οποία δεν συμμετείχε σε καμία μελέτη, δήλωσε στο The Independent: «Οι άνθρωποι προσπαθούν να το επιτύχουν αυτό για 20 χρόνια χωρίς επιτυχία. Αυτή είναι η πρώτη φορά ... που διαθέτουν κύτταρα που μπορούν να ανανεωθούν και να δημιουργήσουν όλα τα είδη των κυττάρων του αίματος, έτσι λοιπόν φυσικά και είναι ένα μεγάλο βήμα προς το στόχο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σ’ αυτόν».

Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι τέτοιου είδους παραγόμενα κύτταρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου: «Πολλοί από τους παράγοντες μεταγραφής που χρησιμοποιούνται στις τρέχουσες μελέτες έχουν επίσης εμπλακεί στην έναρξη λευχαιμίας».

Πηγή: BioNews

Μέγκη Ράκουλη - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates