[18-05-2017] Σουηδία: Μαία εναντίον των αμβλώσεων απευθύνει έκκληση στο ΕΔΑΔ

Η σουηδή μαία Ellinor Grimmark αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ) (European Court of Human Rights) για τη σκληρή γραμμή της Σουηδίας ως προς την άρνηση συνείδησης.

Το Σουηδικό Εφετείο αποφάσισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναγκάσει τους ιατρούς να εκτελούν και να συνεργάζονται σε αμβλώσεις αλλιώς θα απομακρύνονται από την άσκηση του επαγγέλματος τους. Τρεις διαφορετικές ιατρικές κλινικές αρνήθηκαν την πρόσληψη της Grimmark επειδή δεν θα βοηθούσε στις αμβλώσεις. Στη Σουηδία, οι μαίες είναι ουσιαστικά νοσοκόμες που ειδικεύονται στην εγκυμοσύνη και τη γέννηση παιδιών και σπάνια κάνουν αμβλώσεις. Θα ήταν σχετικά εύκολο να βρεθεί ένας τρόπος προσαρμογής στις προτιμήσεις της Grimmark. Ωστόσο, η αδιαλλαξία των κλινικών έδειξε ότι η Grimmark έπρεπε να μετακομίσει στη Νορβηγία, στην οποία χώρα δε δείχνει να αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ως προς την άσκηση του επαγγέλματος της.

Τον Νοέμβριο του 2015, ένα περιφερειακό δικαστήριο διαπίστωσε ότι το δικαίωμά της στην ελευθερία της συνείδησης δεν είχε παραβιαστεί με την άρνηση πρόσληψής της. Το εν λόγω δικαστήριο της απαίτησε ακόμη να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης ύψους 100.000 ευρώ (106.000 δολάρια ΗΠΑ).

"Η επιθυμία προστασίας της ζωής είναι αυτό που οδηγεί πολλές μαίες και νοσοκόμες να εισέλθουν στο ιατρικό επάγγελμα", δήλωσε ο Robert Clarke, της ομάδας ADF International, μια αμερικανική ομάδα που βοηθά στην υπόθεση της Grimmark. "Αντί να απομακρύνουν τις μαίες, που είναι αναγκαίες, από το επάγγελμά τους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν τις ηθικές πεποιθήσεις του ιατρικού προσωπικού. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαίωσε ότι «κανένα πρόσωπο, νοσοκομείο ή θεσμικό όργανο δεν εξαναγκάζεται, δεν ευθύνεται, ούτε υφίσταται καμία διάκριση λόγω οποιασδήποτε άρνησης να εκτελέσει, να μεριμνήσει, να βοηθήσει ή να υποβληθεί σε άμβλωση». Ως κράτος μέλος, η Σουηδία θα πρέπει να τηρήσει την υποχρέωσή της να σέβεται αυτή την ελευθερία.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του “Journal of Medical Ethics”, ο βιοηθικολόγος Christian Munthe, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, εξηγεί ότι «Δεν υπάρχει νόμιμο δικαίωμα για άρνηση συνείδησης σε οποιοδήποτε επάγγελμα ή κλάση επαγγελματικών καθηκόντων στη Σουηδία, ανεξαρτήτως θρησκευτικού ή ηθικού πλαισίου ένστασης».

Εντούτοις, η "σουηδική λύση" ως προς το φλέγον αυτό θέμα μπορεί να διαβρωθεί, για δύο λόγους, κανένας από τους οποίους δεν σχετίζεται με την καταγγελία της Grimmark. Ο πρώτος είναι πολιτικός, καθώς το γενικό συμβούλιο της Σουηδικής Ιατρικής Εταιρείας συμφώνησε πρόσφατα να εργαστεί για ένα νόμιμο δικαίωμα στη συνειδητή ​​άρνηση για την παραπομπή ασθενών σε κλινικές εναλλακτικής ιατρικής. Η δεύτερη είναι η πολύ πραγματική πιθανότητα ότι η Σουηδία μπορεί κάποια μέρα να νομιμοποιήσει την ευθανασία ή την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Το ιατρικό επάγγελμα αντιτίθεται σε αυτό, εκτός εάν ο νόμος περιλαμβάνει διάταξη για άρνηση συνείδησης. Έτσι, παραδόξως, όπως επισημαίνει ο Munthe, αυτή τη στιγμή η σουηδική λύση για την άρνηση συνείδησης υποστηρίζει την έκτρωση και αντιτίθεται στην ευθανασία.

Πηγή: BioEdge

Μαρία-Ιωάννα  Κοτοπούλη - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates