[15-05-2017] ΗΠΑ: Το σχέδιο για την κατασκευή συνθετικού ανθρώπινου DNA γονιδιώματος αποκτά νέα δυναμική

Το ανθρώπινο DNA θα μπορούσε να συντεθεί τεχνητά σε περίπου πέντε χρόνια ή λιγότερο, σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές του Προγράμματος Σύνθεσης Γονιδιώματος (Genome Project-write ή αλλιώς GP-write).

Σχεδόν 200 ειδικοί στη γενετική και τη βιοτεχνολογία θα συναντήθηκαν στις 9-10 Μαΐου 2017 στο Κέντρο Γονιδιώματος της Νέας Υόρκης (New York Genome Center) για να συζητήσουν τις εφαρμογές, τη δεοντολογία και την υλικοτεχνική υποστήριξη του προγράμματος, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία συνθετικών γονιδιωμάτων και αποτελεί το επόμενο στάδιο, όπως έχει τονίσει το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος (Human Genome Project – HGP).

«Το HGP μας επέτρεψε να διαβάσουμε το γονιδίωμα, αλλά δεν το κατανοούμε ακόμα πλήρως», δήλωσε η Nancy Kelley, η συντονίστρια της επικείμενης συνάντησης.

Το πρόγραμμα GP-write θα χρησιμοποιήσει τεχνολογίες σύνθεσης DNA και τροποποίησης γονιδιώματος για τη σχεδίαση πολύ σημαντικών φυτικών και ζωικών γονιδιωμάτων. Μια βασική δραστηριότητα στο πλαίσιο του έργου αυτού θα είναι το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος το οποίο θα επικεντρωθεί στη σύνθεση ανθρώπινου DNA.

Το HGP-write θα δίνει ειδική έμφαση στις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το συνθετικό ανθρώπινο DNA θα περιορίζεται μόνο σε κύτταρα και οργανοειδή.

Οι επιστήμονες πίσω από το GP-write δηλώνουν ότι αυτό θα βοηθήσει στην κατανόηση του «σχεδίου για τη ζωή που παρέχει το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος».

Υπάρχει η ελπίδα ότι το συγκρεκριμένο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε ευρύτερες εφαρμογές και καινοτομίες στον τομέα της γενετικής, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης κατανόησης της σύνθεσης και συναρμολόγησης του DNA, καθώς και ευρύτερων εφαρμογών για ιατρικές εξετάσεις. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η κατασκευή κυττάρων που δεν διαθέτουν περιττό γενετικό υλικό, καθιστώντας τα λιγότερο ευάλωτα κατά τη δοκιμή φαρμάκων.

«Πραγματικά, ένα συνθετικό γονιδίωμα είναι μια μηχανή για την εκμάθηση νέων πληροφοριών», δήλωσε ο Jef Boeke, καθηγητής του Ιατρικού Κέντρου του Langone (Langone Medical Center – NYU) και ένας από τους επικεφαλής επιστήμονες του προγράμματος. Ο καθηγητής Boeke εργάζεται σε ένα σχετικό πρόγραμμα, επιβλέποντας την παραγωγή του τεχνητού ζυμομυκητικού γονιδιώματος.

Ένας άλλος πρωταρχικός στόχος είναι να μειωθεί το κόστος της σύνθεσης και της δοκιμής μεγάλων γονιδιωμάτων σε κυτταρικές σειρές πάνω από 1000 φορές μέσα σε 10 χρόνια.

Η συνάντηση θα βασιστεί σε μια προηγούμενη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016 η οποία ήταν κλειστή για το κοινό. Οι διοργανωτές σκοπεύουν να ξεκινήσουν το GP-write με χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από δημόσιες, ιδιωτικές, φιλανθρωπικές, βιομηχανικές και ακαδημαϊκές πηγές και να το εφαρμόσουν μέσω του Κέντρο Αριστείας για τη Μηχανική της Βιολογίας (Center of Excellence for Engineering Biology), ενός ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

 

Πηγή: BioNews

Μέγκη Ράκουλη - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates