[10-05-2017] Η.Π.Α: Ανθρώπινοι «μίνι-εγκέφαλοι» εργαστηρίου μιμούνται ανάπτυξη και ασθένεια

Νέα οργανοειδή εγκεφάλου έχουν δημιουργηθεί για να παρουσιάσουν την ανάπτυξη τόσο των υγιών ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων όσο και εκείνων που σχετίζονται με γενετικές διαταραχές.

Χρησιμοποιώντας πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο “Nature” τον περασμένο μήνα έχουν αναπτύξει νευρώνες σε σφαίρες κυττάρων που ονομάζονται «σφαιροειδή» και λειτουργούν ως μίνι-εγκεφάλοι. Η πρώτη μελέτη δημιούργησε ασυνήθιστα λειτουργικά κύτταρα που σχετίζονται με το σύνδρομο “Timothy”, ενώ η δεύτερη ανέπτυξε μια σειρά υγιών νευρώνων που σχημάτισαν φυσιολογικό κύκλωμα εγκεφάλου με ηλεκτρική δραστηριότητα.

«Το κύριο συμπέρασμα είναι η επιβεβαίωση / επικύρωση ότι τα ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα είναι αρκετά εύπλαστα ώστε να δημιουργήσουν την ποικιλομορφία των κυττάρων που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή των ανθρώπινων πρώιμων σταδίων νευρικής ανάπτυξης σε ένα τρυβλίο», δήλωσε στο “The Scientist” ο Dr Alysson Muotri από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος δεν συμμετείχε σε καμία μελέτη.

Μια μελέτη με επικεφαλής τον Dr. Sergio Pasca και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια είναι η πρώτη που συγχωνεύει δύο «φλοιώδη» σφαιροειδή συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Χρησιμοποιώντας κύτταρα από τρεις ασθενείς με σύνδρομο “Timothy”, αναπτύχθηκαν φλοιώδη σφαιροειδή που περιείχαν περίπου ένα εκατομμύριο κύτταρα για να μιμηθούν νευρώνες τόσο από τον βαθύ εγκέφαλο όσο και από τον φλοιό. Κατά την κανονική ανάπτυξη, αυτά τα κύτταρα βρίσκονται πιο βαθιά και μεταναστεύουν προς εκείνα του φλοιού για να σχηματίσουν ένα κύκλωμα που επιτρέπει την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά εδώ οι νευρώνες βαθιάς στιβάδας προωθούνται προς τους φλοιώδεις νευρώνες με δυσλειτουργικό τρόπο. Τα σφαιροειδή «μας βοηθούν να δούμε πώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου πηγαίνει στραβά σε ασθενείς με τις διάφορες μεταλλάξεις που συνδέονται με το σύνδρομο “Timothy”», είπε ο Dr. Pasca. Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη Dr. Paola Arlotta στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έδειξε ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη κυκλωμάτων υγιών νευρώνων με παρόμοιες μεθόδους. Με τροποποίηση των υφιστάμενων τεχνικών, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε σφαιροειδή διαφορετικών τύπων υγιή νευρώνων και τους συντηρούσε για πάνω από εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων σχημάτισαν λειτουργικά κυκλώματα που εμφάνιζαν εγκεφαλική ηλεκτρική δραστηριότητα. Επιπλέον, τα κύτταρα αναπτύσσονταν κατάλληλα, αυξάνοντας τις δενδριτικές άκανθες- τις δομές που λαμβάνουν ηλεκτρικά σήματα από άλλα κύτταρα.

Ενώ αυτές οι μελέτες υπογραμμίζουν την πιθανότητα εγκεφαλικών οργανοειδών στην έρευνα, αρκετοί επιστήμονες τόνισαν ότι δεν υποκαθιστούν τον ίδιο τον εγκέφαλο. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτά τα πράγματα σε πλαίσιο. Ενώ είναι χρήσιμα, τα δίκτυα που σχηματίζονται στο εργαστήριο, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι ταιριάζουν με την πολυπλοκότητα και τη δύναμη ενός πλήρως λειτουργικού ανθρώπινου εγκεφάλου ... Ο εγκέφαλος είναι πολλά περισσότερα από ένα ενιαίο δίκτυο και οι περισσότερες ασθένειες και διαταραχές ξεπερνούν την ανώμαλη συμπεριφορά μικρών, συλλογών κυττάρων», δήλωσε ο Dr. Dean Burnett, από το Cardiff Centre for Medical Education.

Πηγή: BioNews

Μαρία-Ιωάννα Κοτοπούλη - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates