[04-05-2017] ΗΠΑ: Επιστήμονες δημιουργούν τεχνητή μήτρα που θα μπορούσε να βοηθήσει πρόωρα μωρά

Επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μια «τεχνητή μήτρα» με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα χρησιμοποιηθεί η συσκευή για να σώσει μωρά που γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα.

Μέχρι στιγμής η συσκευή έχει δοκιμαστεί μόνο σε έμβρυο αρνιού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε, η οποία περιλαμβάνει οκτώ ζώα, έδειξε ότι η συσκευή φαίνεται αποτελεσματική, καθιστώντας δυνατή την πρόωρη ανάπτυξη εμβρύων για περίπου ένα μήνα.

"Επιτύχαμε εξαιρετικά στην αντικατάσταση των συνθηκών της μήτρας στο μοντέλο αρνιών μας", λέει ο Alan Flake, εμβρυϊκός χειρουργός στο “Children's Hospital of Philadelphia”, που ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Communications”. "Είχαν φυσιολογική ανάπτυξη. Είχαν φυσιολογική ωρίμανση των πνευμόνων. Είχαν κανονική ωρίμανση εγκεφάλου. Είχαν φυσιολογική εξέλιξη με κάθε τρόπο που μπορούμε να τη μετρήσουμε", λέει ο Flake, ενώ επισημαίνει ότι η συσκευή ελπίζει να δοκιμαστεί σε πολύ πρόωρα ανθρώπινα μωρά εντός τριών έως πέντε ετών.

Ουσιαστικά η συσκευή αποτελείται από μια διαφανή πλαστική σακούλα γεμάτη με συνθετικό αμνιακό υγρό. Μια μηχανή έξω από τη σακούλα συνδέεται με τον ομφάλιο λώρο για να λειτουργήσει σαν πλακούντας, παρέχοντας τροφή και οξυγόνο. Η συσκευή στο πείραμα του εμβρύου αρνιού διατηρείται σε ένα σκοτεινό, ζεστό δωμάτιο όπου οι ερευνητές μπορούν να παίξουν τους ήχους της καρδιάς της μητέρας του εμβρύου και να παρακολουθήσουν το έμβρυο με υπέρηχους.

Φυσικά πολλοί λένε ότι η συσκευή εγείρει ηθικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ερωτήσεων σχετικά με το αν θα ήταν ποτέ αποδεκτό να το δοκιμάσουμε στον άνθρωπο. Ο Flake αναφέρει ότι οι ηθικές ανησυχίες πρέπει να εξισορροπηθούν κατά του κίνδυνου θανάτου και σοβαρών αναπηριών. Τα μωρά συχνά υποφέρουν όταν γεννιούνται πολύ πρόωρα. Μια κανονική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες. Η συσκευή σχεδιάστηκε για μωρά που γεννήθηκαν στην 23 ή 24 εβδομάδα. Μόνο τα μισά από αυτά τα μωρά επιβιώνουν και, από αυτά που τα καταφέρνουν, το 90% περίπου υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η νοητική καθυστέρηση, οι επιληπτικές κρίσεις, η παράλυση, η τύφλωση και η κώφωση.

Η Dena Davis, βιοηθικολόγος στο Πανεπιστήμιο Lehigh ανησυχεί ότι η συσκευή δεν είναι απαραιτήτως μια καλή λύση για τα ανθρώπινα έμβρυα. "Αν υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σε ένα μωρό που πεθαίνει ειρηνικά και σε ένα μωρό που πεθαίνει υπό συνθήκες μεγάλου άγχους και δυσφορίας τότε, όχι, δεν νομίζω ότι είναι καλύτερο", λέει η Davis. Και ακόμα κι αν δουλέψει, η Davis επίσης ανησυχεί για το αν αυτό θα μπορούσε να θολώσει τη γραμμή μεταξύ ενός εμβρύου και ενός μωρού. "Μέχρι τώρα, έχουμε ή δεν έχουμε γεννηθεί, αυτό θα ήταν στα μισά της γέννησής μας, ή κάτι τέτοιο. Σκεφτείτε το από την άποψη της πολιτικής αμβλώσεων μας", λέει.

Υπάρχει επίσης ένας κίνδυνος ότι τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με καταναγκασμό. Τα κράτη θα μπορούσαν θεωρητικά να απαιτούν από τις γυναίκες να κάνουν αποβολές για να βάζουν τα έμβρυά τους σε τεχνητές μήτρες, λέει ο Scott Gelfand, βιοηθικολόγος στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. Οι εργοδότες θα μπορούσαν επίσης να απαιτήσουν από γυναίκες εργαζόμενες να χρησιμοποιούν τεχνητές μήτρες για να αποφύγουν την άδεια μητρότητας, λέει. Οι ασφαλιστές θα μπορούσαν να απαιτήσουν τη χρήση της συσκευής για την αποφυγή δαπανηρών κυήσεων και τοκετών. Η Barbara Katz Rothman, κοινωνιολόγος στο “City University” της Νέας Υόρκης, λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων. Ανησυχεί για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της εγκυμοσύνης. Ο Flake από την άλλη λέει ότι η ομάδα του δεν ενδιαφέρεται να προσπαθήσει να κυοφορήσει ένα έμβρυο πριν από την  23η εβδομάδα εγκυμοσύνης. "Θέλω να το κάνω αυτό πολύ σαφές: Δεν έχουμε καμία πρόθεση και ποτέ δεν είχαμε καμία πρόθεση με αυτή την τεχνολογία να επεκτείνουμε τα όρια της βιωσιμότητας", λέει ο Flake.

Πηγή: NPR

Μαρία-Ιωάννα Κοτοπούλη - Stagiaire EEB

 

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates