[27-04-2017] ΗΠΑ: Ηλεκτρονική πλατφόρμα στοχεύει στη διευκόλυνση των μελετών αναπαραγωγής

Μια βάση δεδομένων εθελοντών που ονομάζεται “StudySwap”, η οποία εγκαινιάστηκε σε έκδοση beta τον περασμένο μήνα, αρχίζει να κερδίζει έδαφος.

Το “StudySwap”, μια πλατφόρμα που φιλοξενείται στον δικτυακό τόπο “Open Science Framework” του “Open Science Center”, επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν την έρευνα τους, με στόχο να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανταλλάξουν πόρους και να βρουν κατάλληλους συνεργάτες για μελέτες αναπαραγωγής. Μετά την έναρξη της έκδοσης beta τον περασμένο μήνα, το “StudySwap” έχει λειτουργήσει ως καταλύτης ήδη σε μια ενδεχόμενη συνεργασία.

Αρχικά, η πλατφόρμα προοριζόταν για τη διαχείρηση ανεξάρτητων αντιγραφών πριν από τη δημοσίευση, εξήγησε ο Christopher Chartier, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Ashland του Οχάιο, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της πλατφόρμας. Ωστόσο, ο Chartier και οι συνάδελφοί του συνειδητοποίησαν ότι το “StudySwap” μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο και για άλλες μορφές συνεργασιών. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες με εφεδρικούς συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούν να δημοσιεύσουν μια προσφορά για να μοιραστούν το πλεόνασμα εθελοντών της μελέτης.

Η πλατφόρμα γεννήθηκε από μια συζήτηση κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης της “Society for Improvement of Psychological Science”, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ανοιχτής Επιστήμης (Center for Open Science) στο Charlottesville της Βιρτζίνια τον περασμένο Ιούνιο.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι διαπραγματευτές μιας συμφωνίας καλούνται συνήθως να κάνουν ακραίες πρώτες προσφορές για να ωθήσουν την τελική τιμή στην επιθυμητή κατεύθυνση, δήλωσε ο Schweinsberg, βοηθός καθηγητή οργανωτικής συμπεριφοράς στην Ευρωπαϊκή Σχολή Διοίκησης και Τεχνολογίας του Βερολίνου. Αλλά αυτές οι ακραίες πρώτες προσφορές μπορούν επίσης να μειώσουν την ανταλλαγή γνώσεων και εμπιστοσύνης. Έτσι, ο Schweinsberg θα ήθελε να δοκιμάσει τις επιπτώσεις των ακραίων πρώτων προσφορών στους διαπραγματευτές. Σύμφωνα με τον Chartier, ο Michael Bernstein, ψυχολόγος στο “Penn State Abington” επιδιώκει επί του παρόντος την έγκριση ηθικιστών για να αναπαράγει τη μελέτη του Schweinsberg.

Επί του παρόντος, οι χρήστες του StudySwap πρέπει να σαρώνουν με μη αυτόματο τρόπο τις δημοσιεύσεις για να εξοικειωθούν με τα «έχω» και τις «ανάγκες» των άλλων και να επισκέπτονται τον ιστότοπο για να δουν τυχόν ενημερώσεις. Επιπρόσθετα, η ομάδα δημιουργίας του StudySwap στοχεύει επίσης στην παρακολούθηση των πρώτων 100 συνεργασιών του ιστότοπου και στη δημοσιεύση ένος εγγράφου που θα περιγράφει την πρόοδο της πλατφόρμας.

Ένα πιθανό μειονέκτημα των μελετών αναπαραγωγής με χρήση του “StudySwap” είναι ότι οι ερευνητές μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένοι να παρέχουν θετική ανατροφοδότηση στις εργασίες των άλλων, ακόμα κι αν αυτές παρουσιάζουν ανακρίβειες και λάθη. Ο Chartier δήλωσε όμως, ότι η ελπίδα προκαταχώρισης μελετών σε απευθείας σύνδεση, η ανταλλαγή δεδομένων και άλλες ανοιχτές πρακτικές θα εξουδετερώσουν ενδεχόμενη μη αντικειμενικότητα. Παρόλο που καμία από αυτές τις πρακτικές δεν είναι υποχρεωτική από το “StudySwap”, ο Chartier δήλωσε ότι οι χρήστες μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, μέσω άτυπων «συμφωνιών ανταλλαγής», πριν από την οποιαδήποτε συνεργασία. Ο Matt Hodgkinson, επικεφαλής της ερευνητικής ακεραιότητας στον εκδοτικό οίκο ανοιχτής πρόσβασης Hindawi του Ηνωμένου Βασιλείου, πρότεινε ότι η πλατφόρμα μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ερευνητές που δεν διαθέτουν πόρους. Ωστόσο, "η συγκέντρωση κρίσιμης μάζας ερευνητών που θα ταιριάξουν εκείνους που διαθέτουν πόρους σε όσους έχουν ανάγκη, μπορεί να είναι δύσκολος", ανέφερε. Συνολικά, το “StudySwap” «έχει εξαιρετική δυνατότητα να συμπεριλάβει περισσότερους ανθρώπους στην ερευνητική διαδικασία και να βελτιώσει την ευρωστία της διεξαγόμενης έρευνας», δήλωσε ο Brian Nosek, διευθυντής του Κέντρου για την Ανοιχτή Επιστήμη (Center for Open Science). «Ίσως θα μπορούσε να γίνει ένα Craigslist για τους ερευνητές».

Πηγή: The Scientist

Μαρία-ΙωάνναΚοτοπούλη - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates