[10-04-2017] ΗΠΑ: Οι ερευνητές επιχειρηματολογούν για την ηθική της «Εμβρυοειδούς» ανανέωσης

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο της συνθετικής βιολογίας, οι ερευνητές μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα βλαστοκύτταρα, για να δημιουργήσουν ανθρώπινους ιστούς, όργανα και άλλες προσεγγίσεις πρώιμα ανεπτυγμένων δομών.

Αυτές όμως οι πρόσφατες προσεγγίσεις θέτουν ζητήματα δεοντολογίας, που δεν απαντώνται επαρκώς από την υποβολή του κανόνα των 14 ημερών, που διέπει την έρευνα σε έμβρυα εδώ και δεκαετίες.

Ο κανόνας αυτός απαγορεύει τα πειράματα με τη χρήση εμβρύων, όταν αυτά έχουν ηλικία μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων μετά τη γονιμοποίηση , και προέκυψε ως αποτέλεσμα του ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να κρατήσουν τα έμβρυα ζωντανά στο εργαστήριο μόνο για 14 μέρες, διότι μετά από αυτό το διάστημα, τα έμβρυα αρχίζουν να αναπτύσσουν τα βασικά στοιχεία του νευρικού συστήματος.

Τώρα οι επιστήμονες του Harvard, που πρωτοστάτησαν σε πληθώρα επιτευγμάτων που επιτρέπουν τη δημιουργία αυτού που λέμε συνθετικές ανθρώπινες οντότητες με έμβρυα,SHEEFs (Synthetic Human Entities with Embryo-like Features), ζητούν επανεξέταση του κανόνα των 14 ημερών, διότι τα εμβρυοειδή είναι μάζες πολυδύναμων βλαστοκυττάρων, που μόλις αρχίζουν να μοιάζουν με έμβρυα.

«Εδώ υποστηρίζουμε ότι αυτά και αντίστοιχα πειράματα, διεγείρουν θεμελιώδη ζητήματα που δεν μπορούν απλά να καθορίζονται από τον κανόνα των 14ων ημερών, επειδή το πλαίσιο που διέπει τον κανόνα δεν είναι ικανό να περιγράψει επαρκώς τους τρόπους με τους οποίους οι συνθετικές ανθρώπινες οντότητες με έμβρυα π.χ. SHEEFs, ενδεχομένως αναπτύξουν ηθική συνείδηση και χαρακτηριστικά με αλλαγμένες αναπτυξιακές μορφές», γράφουν οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο eLife στις 21 Μαρτίου. «Ζητάμε τα όρια στην έρευνα με SHEEFs να βασιστούν όσο πιο σύντομα γίνεται, στην ανάπτυξη αυτών των προανεφερθέντων χαρακτηριστικών και προτείνουμε οι κοινότητες της έρευνας και της βιοηθικής να προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας έρευνα με στόχο τη χάραξη λύσεων για τα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτά».

Ο John Aach, ένας εκ των συγγραφέων και γενετιστής στο Harvard, δήλωσε στο The New York Times, πως μία εκ νέου εξέταση γύρω από την ηθική των SHEEFs είναι υποχρεωτικό να γίνει δεδομένου πως οι ερευνητές πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα από την απλή ικανότητα να παράγουν βλαστοκύτταρα σε αόριστα συντονισμένες μάζες ανθρώπινων εμβρυϊκών κυττάρων και μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να δημιουργήσουν πιο προηγμένα όργανα, όπως λειτουργικές καρδιές και υποτυπώδη μυαλά, που ενδεχομένως είναι σε θέση να ανιχνεύουν πόνο. «Θα πρέπει να αντλήσουμε πληθώρα στοιχείων από πολλά τρίμηνα», είπε. «Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα».

Ο Aach, ο George Church και οι συνάδελφοί τους, υποστηρίζουν πως ο κανόνας των 14ων ημερών πρέπει να αντικατασταθεί από πιο συγκεκριμένη στόχευση με ηθικές κατευθυντήριες γραμμές που οριοθετούν την έρευνα εντός συγκεκριμένων εμβρυϊκών δομών που ένας συνθετικός βιολόγος μπορεί να δημιουργήσει. Ο Church είπε στο Scientific American, πως αυτός και οι συνάδελφοί του παρομοιάζουν τον κανόνα των 14ων ημερών με ένα «σήμα STOP», στο τέλος κάθε ερευνητικού δρόμου. Αυτό που χρειάζεται τώρα όπως λέει, είναι μία περίφραξη γύρω από τα πειράματα σε SHEEFs, για πρόληψη ώστε οι επιστήμονες να μην βαδίζουν σε ανήθικα εδάφη.

«Το υποστηρίζω απόλυτα αυτό», είπε η Magdalena Zernicka-Goetz, βιολόγος του Cambridge University στο NPR’s Shots. «Είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει συζήτηση για τα θέματα αυτά σε ένα forum, που περιλαμβάνει τους επιστήμονες και μία ευρεία εκπροσώπηση της κοινωνίας».

 

Πηγή: The Scientist

Διαλεκτή Αθηνά Βουτυράκου- Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates