[19-04-2017] ΗΠΑ & Μεξικό: Αποκαλύφθηκε η μέθοδος πίσω από την πρώτη επιτυχημένη θεραπεία μιτοχονδριακής αντικατάστασης

Οι λεπτομέρειες της πρώτης επιτυχημένης παγκοσμίως χρήσης μιτοχονδριακής θεραπείας αντικατάστασης (mitochondrial replacement therapy - MRT) σε εξωσωματική γονιμοποίηση ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Παρά το γεγονός ότι η γέννηση ενός υγιούς μωρού από μια μητέρα που μεταφέρει μια μιτοχονδριακή μετάλλαξη που προκαλεί σύνδρομο Leigh ανακοινώθηκε στον Τύπο το περασμένο έτος, τα επιστημονικά στοιχεία δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, και έχουν προκαλέσει τόσο θετικές αντιδράσεις όσο και ανησυχίες από εμπειρογνώμονες.

«[Αυτή η μελέτη] είναι μία από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις όπου τόσο οι επιστημονικές όσο και νομικές λεπτομέρειες απαιτείται να είναι στενά συνδεδεμένες ώστε να καταστεί δυνατή η θεραπεία. Η ευρύτερη εικόνα όμως είναι ότι οι ασθένειες, όπως το σύνδρομο Leigh είναι σοβαρά εξουθενωτικές για τα πάσχοντα παιδιά και καταστροφικές για τις οικογένειες που εμπλέκονται», σχολίασε ο Darren Griffin, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Έχοντας τη δυνατότητα να δώσουμε ελπίδα σε αυτές τις οικογένειες είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναμφισβήτητα η πρώτη από τις πολλές θεραπείες αυτού του είδου».

Η διαδικασία, με επικεφαλής τον Δρ John Zhang, Διευθύνωντα Σύμβουλο του Κέντρου Γονιμότητας “New Hope” στην πόλη της Νέας Υόρκης, ήταν η πρώτη φορά που ένα υγιές μωρό γεννήθηκε, από μητέρα που επηρεάζεται από κληρονομικές μιτοχονδριακές διαταραχές, ως αποτέλεσμα της MRT. Η επιστημονική εργασία και ένα συνοδευτικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Reproductive BioMedicine Online”, περιγράφει και σχολιάζει τη διαδικασία, η οποία συνδύασε ένα ωάριο χωρίς πυρήνα από δωρήτρια που περιέχει υγιή μιτοχόνδρια με υλικά πυρήνα ωάριου από φορέα του συνδρόμου Leigh - μια μοιραία νευρολογική διαταραχή που προκαλείται από μετάλλαξη στο μιτοχονδριακό DNA (mtDNA).

Το αν η μητέρα είχε επίγνωση των κινδύνων που συνδέονται με τη διαδικασία δεν είναι σαφές. Η επιστημονική εργασία δείχνει ότι το έντυπο συγκατάθεσης που υπεγράφη από τη μητέρα δεν απαριθμούσε τους κινδύνους της μιτοχονδριακής αντικατάστασης, αν και οι γονείς έλαβαν «προσεκτική συμβουλευτική για τη θεραπεία της μιτοχονδριακής αντικατάστασης». Οι γονείς αρνήθηκαν περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση του παιδιού, εκτός αν υπάρχει ιατρική ανάγκη.

Η σοβαρότητα του συνδρόμου Leigh καθορίζεται από το ποσοστό των προσβεβλημένων μιτοχονδρίων - το «φορτίο μετάλλαξης» - με το όριο του 60% του φορτίου να εκδηλώνεται με συμπτώματα της νόσου. Η μητέρα έχει ένα φορτίο μετάλλαξης του 24.5% και είναι ασυμπτωματική. Ένα μικρό ποσοστό των μεταλλαγμένων μιτοχονδρίων μεταφέρθηκαν εκ παραδρομής μέσω της διαδικασίας, και το μωρό είχε ένα φορτίο μετάλλαξης, κατά τη γέννηση, που κυμαινόταν από 2.36% έως 9.23% σε διαφορετικά δείγματα ιστών. Αυτό είναι ίσως υψηλότερο από ό, τι αναμενόταν μετά από τη μιτοχονδριακή αντικατάσταση, και υπάρχει ανησυχία ότι αυτό μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής του παιδιού.

«Μπορεί να μην είναι παράλογο να το θεωρήσουμε ως ένα πείραμα το οποίο χρησιμοποιεί ένα παιδί. Ένα παιδί που δεν είχε την ικανότητα να συναινέσει», είπε ο Δρ. David Clancy του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. Οι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει την τεχνική που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πυρήνων στα ωάρια και το υψηλό ποσοστό ανωμαλίας των γονιμοποιημένων ωαρίων. Από τα τέσσερα γονιμοποιημένα ωάρια δότη, μόνο ένα αναπτύχθηκε κανονικά ώστε να εμφυτευθεί. Ενώ η όλη αρχική ανάπτυξη του εμβρύου πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτική κλινική γονιμότητας στη Νέα Υόρκη, η ίδια η εμφύτευση πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό για την αποφυγή ομοσπονδιακών κανονισμών των ΗΠΑ. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Law and the Biosciences” υπαινίσσεται ότι η διαδικασία θα μπορούσε να έχει παραβιάσει και τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς του Μεξικό, ανάλογα με την ερμηνεία του νόμου.

Πηγή: BioNews

Μαρία-Ιωάννα Κοτοπούλη - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates