[20-03-2017] Ην. Βασίλειο: Έκθεση για τον προγεννητικό έλεγχο απευθύνει έκκληση για απαγόρευση αποκάλυψης του φύλου του εμβρύου

Μια νέα έκθεση από το UK's Nuffield Council για τη βιοηθική, με τίτλο: «Μη επεμβατικές προγεννητικές δοκιμές: ηθικά ζητήματα», δεν έχει κατά πάσα πιθανότητα ικανοποιήσει κανέναν, στην προσπάθειά της να θεμελιώσει κάποιες αρχές μεταξύ της απαγόρευσης των αμβλώσεων με κριτήριο το φύλο του παιδιού και της έγκρισης αμβλώσεων για το πιο κοινό είδος εμβρυϊκών ανωμαλιών.

Το NIPT (Non Invasive Prenatal Testing) είναι μια σπουδαία ανακάλυψη. Διεξάγεται με τη χρήση δείγματος αίματος από την έγκυο γυναίκα και μπορεί να πραγματοποιηθεί από την 9η ή 10η εβδομάδα κύησης. Έπειτα αναλύεται το DNA από τον πλακούντα που κυκλοφορεί στο αίμα της εγκύου, με σκοπό να εκτιμηθεί η πιθανότητα το έμβρυο να έχει σύνδρομο Down, Edwards ή Patau, καθώς και μονογονιδιακές διαταραχές, όπως η κυστική ίνωση και η αχονδροπλασία. Εκτός από αυτά μπορεί να προσδιορίσει και το φύλο του εμβρύου.

Το NIPT είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές και σε μερικά νοσοκομείατου NHS (δηλαδή δημόσια). Πέρυσι η Βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το 2018, το NHS θα προσφέρει το NIPT σε εγκύους, που θα έχουν βρεθεί μετά από αρχική διαλογή, πως έχουν τουλάχιστον 1 στις 150 πιθανότητες το έμβρυο που κυοφορούν να έχει σύνδρομο Down, Edwards ή Patau.

Η έκθεση αναφέρει ακόμα πως το NIPT θα πρέπει να οδηγήσει σε λιγότερα εσφαλμένα αποτελέσματα και λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες ενέχουν μικρό κίνδυνο αποβολής. Στην περίπτωση συνδρόμου Down σε έμβρυα, θα αναγνωριστούν 200 περισσότερα (για πάνω από το 90% των οποίων θα επιλεχθεί διακοπή της κύησης) και θα σημειωθούν 17 λιγότερες αποβολές υγειών εμβρύων, εξαιτίας παρεμβατικών εξετάσεων.

Επιπρόσθετα το Nuffield Council κάνει έκκληση για ένα μορατόριουμ στη χρήση του NIPT στην αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος των εμβρύων, καθώς επιθυμεί απαγόρευση της χρήσης του για την αποκάλυψη του φύλου του εμβρύου, για να μην ενέχει ο κίνδυνος αυτό να οδηγήσει σε επιλεκτικές αμβλώσεις με κριτήριο το φύλο.

Το συμβούλιο λοιπόν είναι εμφανώς ανήσυχο για τους ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν το test, που μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο για την πώληση του παρά για να δίνουν στις γυναίκες γενετική και προσωπική συμβουλευτική.

Η έκθεση αφιερώνει ένα κεφάλαιο στην ανάλυση της ηθικής του NIPT, εξηγώντας και τις δύο πλευρές του θέματος. Ωστόσο υποστηρίζει τελικά αυτό που αποκαλεί «φιλελεύθερη ευγονική»: ότι δηλαδή «αυτές οι τεχνικές, που είναι “ικανές να βελτιώσουν το γενετικό μέλλον των παιδιών, είναι αποδεκτές μόνο όταν επιλέγονται ελεύθερα από τον κάθε ένα από τους υποψήφιους γονείς και όχι όταν ενθαρρύνονται ή επιβάλλονται από το κράτος”.

Δυστυχώς το σκεπτικό της έκθεσης είναι ότι τα προγεννητικά test, πιθανώς είναι πλέον τόσο συνυφασμένα με τα σύγχρονα πρότυπα αναπαραγωγής που εν τέλει θα είναι δύσκολο να απαγορευθεί το οτιδήποτε. Το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει θα υπερτερεί σχεδόν πάντα του δικαιώματος των ατόμων με ειδικές ανάγκες να ζήσουν: «Οι επιπρόσθετες πλέον επιλογές που παρέχονται από το NIPT είναι συνέχεια των υπαρχουσών αναπαραγωγικών δυνατοτήτων, που έχουν βοηθήσει να γίνει η κοινωνία πιο δίκαιη και ίση για τις γυναίκες, για αυτό και είναι πιθανό οι γυναίκες να υποστηρίξουν τις νέες τάσεις και να οξύνουν τα προαναφερθέντα προβλήματα, καθώς τους επιτρέπουν να έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν τις συνθήκες υπό τις οποίες θα γίνονται μητέρες».

Εν τέλει η έκθεση δίνει την εντύπωση πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο βασιλιάς Canute, προσπαθεί μάταια να σταματήσει την άνοδο αμφιλεγόμενων πολιτικών όπως τις επιλεκτικές αμβλώσεις με κριτήριο το φύλο και την ευγονική. Όπως υποστήριξε πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα AMA Journal of Ethics, το NIPT είναι πιθανό να προκαλέσει μείωση του τι θεωρείται φυσιολογικό και αύξηση όσων περιλαμβάνονται στην κατηγορία των μη φυσιολογικών.

 

Πηγή: BioEdge

Διαλεκτή Αθηνά Βουτυράκου - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates