[17-03-2017] ΗΠΑ: Γονιδιακή θεραπεία δίνει δεύτερη ευκαιρία σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου

Παρά τις πολλές προόδους στην ιατρική κατά τον τελευταίο αιώνα, η θεραπεία για μια από τις πιο συχνές και καταστροφικές ασθένειες στον κόσμο σήμερα συνεχίζει να μας είναι άγνωστη. Αλλά χάρη σε μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία που ενισχύει τα ανοσοποιητικά κύτταρα του ασθενούς έχει αποδειχθεί ότι απομακρύνει τη νόσο από το ένα τρίτο των ασθενών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η “Kite Pharma”, μια φαρμακευτική εταιρεία των ΗΠΑ, η οποία μόλις δημοσίευσε τα πρωτοποριακά αποτελέσματα της εξάμηνης δοκιμαστικής γονιδιακής θεραπείας.

Η θεραπεία φιλτράρει το αίμα του ασθενούς με σκοπό την αφαίρεση των Τ-κυττάρων, δηλαδή κύτταρων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά σε ένα εργαστήριο για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν λόγω της ικανότητάς τους να «αποφεύγουν» τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η νέα θεραπεία ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξαλείψουν τα καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν έναν από τους τρεις τύπους του λεμφώματος non-Hodgkin. Το προχωρημένο στάδιο της κατάστασής τους σήμαινε ότι σε όλους είχαν δοθεί μόνο λίγοι μήνες ζωής. Ωστόσο, μετά από τον πρώτο γύρο της γονιδιακής θεραπείας, η οποία έλαβε χώρα εννέα μήνες μετά την έναρξη της κλινικής δοκιμής, οι μισοί από τους ασθενείς δεν είναι μόνο ζωντανοί, αλλά το ένα τρίτο από αυτούς φαίνεται να έχει θεραπευτεί.

Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία είναι πολλά υποσχόμενη, δεν παύει να εμπεριέχει κινδύνους. Επειδή ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς μεταβάλλοντας ριζικά τα κύτταρα, οι επιπλοκές είναι αναπόφευκτες, ενώ για 2 ασθενείς η θεραπεία απέβη μοιραία. Αυτό συνέβη -όχι λόγω καρκίνου-αλλα γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα αντέδρασε «υπερβολικά» στην προσπάθειά του να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Άλλοι ασθενείς εμφάνισαν από απλή αναιμία έως νευρολογικά προβλήματα, ευτυχώς στη δεύτερη περίπτωση τα συμπτώματα κράτησαν μόνο λίγες ημέρες. Τα πλήρη αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών για τον Καρκίνο(American Association for Cancer Research).

Τέλος παρά τις όποιες ανησυχίες ο Dr Steven Rosenberg του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (National Cancer Institute) δηλώνει ότι «Είναι μια ασφαλής θεραπεία, σίγουρα πολύ πιο ασφαλής από ένα προοδευτικό λέμφωμα».

Πηγή: Futurism

Μαρία-Ιωάννα Κοτοπούλη - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates