[16-03-2017] Ην. Βασίλειο: Δημιουργία τεχνητού εμβρύου ποντικού από βλαστοκύτταρα

Βλαστοκύτταρα από ενήλικο ποντίκι χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά για την ανάπτυξη δομής που μοιάζει με έμβρυο ποντικού σε δοκιμαστικό σωλήνα.

Η δυνατότητα να μελετηθούν τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης ενός εμβρύου έξω από τη μήτρα μπορεί μια μέρα να εξηγήσει γιατί ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπινων εγκυμοσυνών αποτυγχάνουν.

Η ανάπτυξη γονιμοποιημένου ωαρίου σε ένα έμβρυο είναι μια πολύπλοκη και ελάχιστα κατανοητή διαδικασία της αυτό-συναρμολόγησης και αλληλεπίδρασης των  κυττάρων. Μέσα σε λίγες ημέρες μια μικρή «σφαίρα» μη διαφοροποιημένων κυττάρων αναπτύσσεται σε βλαστοκύστη που αποτελείται από τρεις διαφορετικούς τύπους εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Προηγούμενες προσπάθειες να αναπτυχθούν έμβρυα χρησιμοποιώντας μόνο ένα είδος βλαστικών κυττάρων αποδείχθηκε ανεπιτυχής επειδή τα κύτταρα δεν συγκεντρώνονταν στις σωστές θέσεις. Οι ερευνητές τοποθέτησαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και βλαστοκύτταρα πλακούντα σε ένα τρισδιάστατο ικρίωμα και ανακάλυψαν ότι εντός 96 ωρών τα κύτταρα είχαν αρχίσει να επικοινωνούν, να σχηματίζουν δύο διακριτές συστάδες κυττάρων σε κάθε άκρο και μια κοιλότητα στη μέση. «Γνωρίζαμε ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων τύπων βλαστικών κυττάρων είναι σημαντική για την ανάπτυξη, αλλά το εντυπωσιακό πράγμα που δείχνει το νέο μας έργο είναι ότι πρόκειται για μια πραγματικά συνεταιρική σχέση - τα κύτταρα αυτά πραγματικά καθοδηγούν το ένα το άλλο», είπε η καθηγήτρια-επικεφαλής της έρευνας Magdalena Zernicka-Goetz του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ο στόχος των επιστημόνων δεν ήταν να αναπτύξουν ποντίκια έξω από τη μήτρα, αλλά να ανοίξουν ένα νέο παράθυρο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη πριν την εμφύτευση, καθώς περίπου τα 2/3 των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή κατά το στάδιο αυτό. Αλλά επειδή είναι τόσο δύσκολο να μελετηθεί, οι λόγοι δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Εάν χρησιμοποιηθεί,  στην ανθρώπινη εμβρυολογία, η μεθοδολογία αυτή θα μπορούσε να κάνει τους επιστήμονες λιγότερο εξαρτημένους από γονιμοποιημένα ωάρια, καθώς η χρήση τεχνητών εμβρύων θα μπορούσε να επιταχύνει την έρευνα και ενδεχομένως να παρακάμψει κάποιες ηθικές ανησυχίες. Μερικοί κριτικοί όμως φοβούνται ότι η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ανεύθυνα. Ο Δρ. Ντέιβιντ Κινγκ, διευθυντής της Human Genetics Alert, είπε στην Telegraph: «Αυτό που με ανησυχεί στο ενδεχόμενο τεχνητών εμβρύων είναι ότι αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς τη δημιουργία γενετικά μεταλλαγμένων ή ακόμα κλωνοποιημένων μωρών».

 

Πηγή: BioNews

Μαρία-Ιωάννα Κοτοπούλη - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates