[10-03-2017] Αυστραλία: Η ανωνυμία δότη παύει να ισχύει στη Βικτώρια

Οι άνθρωποι, των οποίων η σύλληψη έχει γίνει με ωάριο ή σπέρμα δωρητή έχουν τώρα το νόμιμο δικαίωμα να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τους βιολογικούς τους γονείς στη Βικτώρια της Αυστραλίας.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο το περασμένο έτος, ως τροποποίηση του νόμου 2015 Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Θεραπείας  για τη λήξη της ανωνυμίας δότη. Το νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2017, καθιστά την Αυστραλία την πρώτη χώρα στον κόσμο με ολοκληρωτικό τερματισμό της ανωνυμίας δότη. Η ανώνυμη δωρεά δεν έχει επιτραπεί στη Βικτώρια από το 1998, αλλά σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν με  χρήση γαμετών ανώνυμης δωρεάς πριν από το 1998, θα είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για πληροφορίες των δωρητών τους, ακόμη και αν εκείνοι δεν είχαν συναινέσει στο να είναι αναγνωρίσιμοι.

Επιπλέον, οι πληροφορίες του δότη θα γίνουν τώρα προσβάσιμες στα παιδιά και στους γονείς τους μέσω του Κεντρικού Μητρώου Δοτών. Προηγουμένως, η πληροφορία αυτή ήταν απρόσιτη μέχρι το άτομο να φτάσει στην ηλικία των 18 ετών. Επί του παρόντος, η Βικτωριανή Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Θεραπείας κρατά στοιχεία για περίπου 3200 δότες σπερματοζωαρίων και ωάριων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έκαναν δωρεές πριν το 1998. Οι άνθρωποι των οποίων η σύλληψη έχει γίνει με ωάριο ή σπέρμα δωρητή  ή οι γονείς τους, θα είναι σε θέση να κάνουν αίτηση σε αυτή την Αρχή για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με το όνομα του δότη, ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα, γενετικές παθήσεις και τον κωδικό δότη (που χρησιμοποιείται για να βρεθούν τα αδέρφια που μοιράζονται τον ίδιο δότη).

Ωστόσο, το δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με έναν δότη δεν σημαίνει το δικαίωμα επικοινωνίας με το εν λόγω πρόσωπο, τόσο οι δωρητές όσο και τα άτομα τεχνητής σύλληψης θα είναι σε θέση να δηλώσουν τις προτιμήσεις επικοινωνίας κατά την αίτηση στο Κεντρικό Μητρώο, που καθορίζουν εάν και πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή. Η μη τήρηση αυτών των επιθυμιών θα επιφέρει ποινή.

Τέλος, ο Adnan Catakovic, επιστημονικός και διευθύνων σύμβουλος του κέντρου γονιμότητας City Fertility, μιλώντας στην Herald Sun, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι αλλαγές του νόμου δεν επηρέασαν τους αριθμούς δωρητών και ότι η βικτωριανή βάση δεδομένων του είχε περισσότερα από 100 δότες σπέρματος καταχωρημένους.

Πηγή: BioNews

Μαρία-Ιωάννα Κοτοπούλη - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates