[09-03-2017] ΗΠΑ: Βαριατρική επέμβαση σε παχύσαρκους εφήβους

Αμερικανοί γιατροί συζητούν το κατά πόσο θα πρέπει να προσφέρουν βαριατρική χειρουργική επέμβαση σε σοβαρά παχύσαρκους νέους.

Η αγορά είναι τεράστια: περίπου 3 - 4.000.000 έφηβοι πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά μόνο 1000 άτομα το χρόνο κάνουν την επέμβαση. Το ποσοστό των εφήβων που είναι σοβαρά παχύσαρκοι έχει σχεδόν διπλασιαστεί μεταξύ του 1999 και του 2014 - από 5,2% σε 10,2% του συνόλου των ατόμων ηλικίας 12 έως 19. Αλλά οι περισσότεροι γιατροί είναι βαθιά δύσπιστοι για τα οφέλη υγείας της επέμβασης.

Κι όμως σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να είναι η μόνη λύση. «Είμαστε σε ένα σημείο σε αυτόν τον τομέα, όπου η χειρουργική επέμβαση είναι το μόνο πράγμα που λειτουργεί για αυτά τα παιδιά, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», δήλωσε ο Aaron Kelly, ειδικός παιδιατρικής παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στους New York Times.

Για πολλούς εφήβους η παχυσαρκία αποτελεί μία ιατρική, κοινωνική και ψυχολογική πρόκληση. Σχετίζεται με διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, άπνοια ύπνου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λιπώδες ήπαρ, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και κατάθλιψη. «Είχα πολλούς ασθενείς που μου έλεγαν ότι θα προτιμούσαν να είναι νεκροί, από το να παραμείνουν παχύσαρκοι», δήλωσε ένας γιατρός στους Times.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μια θεαματικά επιτυχής επέμβαση. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχασαν περίπου το ένα τρίτο του βάρους τους και το διατήρησαν για τουλάχιστον πέντε έτη. Αλλά τα δύο τρίτα παρέμειναν σοβαρά παχύσαρκοι και ορισμένοι ασθενείς ανέπτυξαν ανεπάρκεια βιταμινών. Έτσι, οι γιατροί σκέφτονται να προσφέρουν την επέμβαση σε ακόμη μικρότερη ηλικία, σε περιπτώσεις όπου δίαιτα, άσκηση και ψυχοθεραπεία δεν λειτούργησαν.

Όμως όσο πιο πολύ περιμένουν οι γιατροί, τόσο πιο πιθανό είναι ένας παχύσαρκος έφηβος να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα», λέει ο Dr Mark P. Michalsky, του Ohio State University College of Medicine.

 

Πηγή: BioEdge

Μαρία-Ιωάννα Κοτοπούλη - Stagiaire ΕEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το πέμπτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 1

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μεγάλα δεδομένα
(Big Data)

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος

Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates