[07-03-2017] ΗΠΑ: “Later-life” (LLC) γονίδια ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια στρες

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σετ γονιδίων που ελέγχουν τις βασικές λειτουργίες του σώματος στη μετέπειτα ζωή ‘’later-life” και κυρίως σε στιγμές έντονου στρες προκειμένου να προστατέψουν τον ανθρώπινο σώμα.

Τα γονίδια αυτά (LLC) φαίνεται να προστατεύουν τον οργανισμό από εκδηλώσεις στρες που σχετίζονται με το γήρας και τις ασθένειες.

Το γήρας σχετίζεται με αποδιέγερση των νευρώνων, απώλεια μνήμης και άλλα προβλήματα, δήλωσε ο καθηγητής Jadwiga Giebultowicz από το Oregon State University. Και συνέχισε, λέγοντας ότι τα LLC γονίδια αποτελούν κομμάτι φυσικής απόκρισης σε αυτό, οπότε συμβάλλουν στην προστασία του νευρικού συστήματος.

Σημαντικές βιολογικές διαδικασίες ελέγχονται από τους καθημερινούς κιρκάδιους ρυθμούς ή το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι», το οποίο ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τη γενετική έκφραση. Άτομα με διαταραγμένο «βιολογικό ρολόι» εμφανίζουν προβλήματα όπως μικρότερο προσδόκιμο ζωής και περισσότερο επιρρεπείς στον καρκίνο.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νεαρές και γηραιές φρουτόμυγες, παρατηρήθηκε πως ενώ οι μύγες γερνούσαν, κάποια γονίδια που ελέγχονταν από το «ρολόι» διατήρησαν το ρυθμό λειτουργίας τους ενώ άλλα αποσυντονίστηκαν. Συγκεκριμένα, 25 γονίδια έμειναν ενεργοποιημένα και με συγκεκριμένο ρυθμό με την ηλικία, με πολλές εξ αυτών πρωτεΐνες να σχετίζονται με αποκρίσεις που έχουν να κάνουν με προστασία από εκδηλώσεις στρες. Ο καθηγητής δήλωσε πως η τάξη των LLC γονιδίων φαίνεται να είναι περισσότερο ενεργοποιημένα και να αποκρίνονται σε μερικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με γήρας, όπως κυτταρική και μοριακή βλάβη, οξειδωτικό στρες και κάποιες άλλες παθογόνες καταστάσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως καθώς οι οργανισμοί γερνούν, το βιολογικό ρολόι παραχωρεί προτεραιότητα σε αποκρίσεις σχετιζόμενες με προστασία από το στρες. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρονται δεδομένου ότι ο κιρκάδιος ρυθμός επιβραδύνεται όσο προχωρεί το γήρας.

Μερικά από τα LLC γονίδια εμφανίζουν ιδιότητες απομόνωσης ή επαναδίπλωσης κακώς σχηματιζόμενων πρωτεϊνών, επομένως ενδέχεται να εμποδίζουν έτσι τη συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών που οδηγούν στην αποδιέγερση νευρώνων. Περαιτέρω έρευνες σε αυτό το πεδίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αναλυτικότερα τη διαδικασία του γήρατος και τους μηχανισμούς του οργανισμού να προστατέψει το νευρικό σύστημα.

 

Πηγή: BioNews

Μαρία Οπλοποιού- Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το πέμπτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 1

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μεγάλα δεδομένα
(Big Data)

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος

Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates