[24-02-2017] Ην. Βασίλειο: Πωλήσεις χωρίς ιατρική συνταγή στα διαδικτυακά φαρμακεία

Μία νέα μελέτη έδειξε ότι τα αντιβιοτικά διατίθενται παράνομα στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς ιατρική συνταγή στο 45% των διαδικτυακών φαρμακείων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, ανέλυσαν 20 φαρμακεία που ήταν διαθέσιμα online στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και ανακάλυψαν πως 9 από τις ηλεκτρονικές τους υπηρεσίες δεν απαιτούσαν ιατρική συνταγή πριν την αγορά. Ακόμα, για 10 από τα διαδικτυακά φαρμακεία που μελετήθηκαν στην έρευνα , ήταν ασαφής η διεύθυνσή τους, ενώ δεν είχαν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία εγγραφής.

Παρά το μικρό αριθμό δειγμάτων της μελέτης, οι συγγραφείς της, θεωρούν πως προσφέρει μία διορατικότητα στην ολοένα αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς αντιβιοτικών.«Η μελέτη μας ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη έρευνα σε αυτή την ανησυχητική νέα τάση, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ασθενών και να προωθήσουμε την υπεύθυνη και συνετή χρήση αντιβιοτικών σε κάθε τομέα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», είπε η Sara Boyd, κύρια συγγραφέας της μελέτης και κλινική ερευνήτρια στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για θέματα Υγείας.

Η καθηγήτρια Dame Sally Davies, διευθύντρια του ιατρικού γραφείου της βρετανικής κυβέρνησης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τα αποτελέσματα της έρευνας. «Οι γιατροί σε όλη τη χώρα κάνουν μεγάλη πρόοδο στη μείωση ακατάλληλων ιατρικών συνταγών και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να υπονομεύεται από απερισκεψίες διαδικτυακών φαρμακείων», δήλωσε στο Mail Online.

Ο Martin Astbury, πρόεδρος της Royal Pharmaceutical Society, ζήτησε η online παροχή αντιβιοτικών να απαγορευθεί, μέχρι η συγκεκριμένη βιομηχανία να ρυθμιστεί σωστά. «Η περιττή χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη δημόσια υγεία, μέσω της αύξησης της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά», είπε.

 

Πηγή: BioEdge

 

Διαλεκτή Αθηνά Βουτυράκου - Stagiaire ΕEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates