[22-02-2017] ΗΠΑ: Σύσταση του ACMG για προσεκτική διαχείριση των μεθόδων επεξεργασίας του γονιδιώματος

Το Αμερικανικό κολλέγιο της Ιατρικής Γενετικής και Γενωμικής (ACMG) δημοσίευσε μία ανακοίνωση με την οποία συστήνει προσοχή στις κλινικές εφαρμογές περί της επεξεργασίας του γονιδιώματος.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο παραθέτει σημεία τεχνολογικών και ηθικών διλημμάτων της γενετικής μηχανικής όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία γενετικών ασθενειών στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, το ACMG συστήνει ότι η επεξεργασία του γονιδιώματος χρήζει περαιτέρω έρευνας, αφού παρότι οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα λαμβάνουν χώρα με ταχύ ρυθμό, είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί ότι η παρέμβαση για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη ανά περίπτωση δεν προκαλεί περαιτέρω λειτουργικές ανωμαλίες στα κύτταρα που μεταμοσχεύονται. Επομένως, είναι σημαντικό οι τεχνικές που εφαρμόζονται, προκειμένου να θεραπευτεί μια ασθένεια που προκαλείται από γενετική μετάλλαξη, να μην εμφανίζουν περαιτέρω επιγενετικές επιδράσεις στον άνθρωπο.

Επιπλέον, τίθενται ηθικά διλήμματα όσον αφορά τα αποτελέσματα που έχει η γενετική μηχανική στην κλινική πράξη, αφού πρέπει να ληφθεί απόφαση για το ποιες μεταλλάξεις έχουν αρκετή επίδραση στην εκάστοτε ασθένεια, ώστε να θεωρηθούν αίτιό της, οπότε και να αποτελέσει αντικείμενο της γενετικής μηχανικής.

Συνοπτικά, το διοικητικό συμβούλιο του ACMG επισημαίνει τα παραπάνω ηθικά διλήμματα και χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες τεχνικές επεξεργασίας του γονιδιώματος ως πρόωρες αφού υποστηρίζει ότι χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις και βελτιώσεις των τεχνολογικών αυτών επιτευγμάτων. 

Πηγή: BioNews

Μαρία Οπλοποιού- Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates