[15-04-2013] Η.Π.Α.: Παρένθετη μητέρα αρνείται 10.000 δολάρια για να κάνει άμβλωση

Η Crystal Kelley, μία 29χρονη μητέρα δύο παιδιών, αποφάσισε το 2011 να γίνει παρένθετη μητέρα. Δεν είχε σταθερή δουλειά και χρειαζόταν τα χρήματα για να μεγαλώσει τα δύο της μικρά παιδιά.

Μέσα από ένα πρακτορείο παρένθετων μητέρων ήρθε σε επαφή με ένα ζευγάρι από το Κονέκτικατ οι οποίοι συμφώνησαν να την πληρώνουν 2200 δολάρια το μήνα για να κυοφορήσει το παιδί τους (μετά έγινε γνωστό ότι τα ωάρια δεν ήταν της συζύγου αλλά δότριας).

Πέντε μήνες μετά την εμφύτευση του εμβρύου, σε έναν υπέρηχο διαπιστώθηκε ότι το παιδί έπασχε από διάφορες συγγενείς ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων υπερωϊοσχιστίας, κύστεων στον εγκέφαλο και σοβαρές καρδιακές ανωμαλίες. Όταν έμαθαν τα αποτελέσματα το ζευγάρι ζήτησε από την κυοφορούσα να υποβληθεί σε άμβλωση, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η "πιο ανθρώπινη" επιλογή. Πρόσφεραν στην Kelley επιπλέον το ποσό των 10000 δολαρίων για να το κάνει. Αρχικά η Kelley, σε αυτό που αυτή αποκάλεσε "μια στιγμή αδυναμίας", είπε ότι θα τερμάτιζε την κύηση για 15000 δολάρια αλλά μετά απέκλεισε κατηγορηματικά την άμβλωση, πιστεύοντας ότι δεν είναι η σωστή λύση.

Το ζευγάρι προσέλαβε ένα δικηγόρο ο οποίος έστειλε γράμμα στην κυοφορούσα υπενθυμίζοντας της ότι ήταν υποχρέωσή της να τερματίσει την κύηση και ότι ήδη είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το ζευγάρι απείλησε ότι θα μηνύσει την Kelley, και στη συνέχεια δήλωσαν ότι αν θα γεννηθεί το παιδί θα δώσουν την επιμέλειά του στην πολιτεία του Κονέκτικατ. Η Kelley επειδή δεν ήθελε το παιδί να καταλήξει υπό την φροντίδα της πολιτείας, πήγε στην πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου εκεί θεωρείται η νόμιμη  μητέρα, και έψαξε να βρει κατάλληλους θετούς γονείς για το μωρό. Τελικά η μικρή υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι που έχει ήδη και άλλα παιδιά με προβλήματα υγείας. Ο πατέρας της συμφώνησε να εγκαταλείψει τα γονικά του δικαιώματα με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος και η σύζυγός του θα μπορούσαν να έχουν επαφή με την θετή οικογένεια και να ενημερώνονται για την υγεία του μωρού. Από τότε, το ζευγάρι έχει επισκεφθεί τη μικρή η οποία ήδη έχει υποβληθεί σε δύο μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι το δικαίωμα της Kelley για την αυτονομία του σώματός της υπερισχύει σε σχέση με τα δικαιώματα των δοτών. Αντιθέτως, άλλοι πιστεύουν ότι τα νομικά δικαιώματα των δοτών υπερισχύουν και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν απαιτήσεις από αυτούς - όπως το να μεγαλώσουν ένα παιδί με προβλήματα υγείας  - επειδή η κυοφορούσα έχει αναπτύξει οποιονδήποτε συναισθηματικό δεσμό με αυτό.

Η Kelley δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει για την απόφασή της.

Πηγή: CNN

Κωνσταντία Λόγα - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates